Vykdoma individuali veikla. Ar turiu mokėti PVM?

Individuali veikla yra savarankiškai vykdoma veikla, kuria užsiimdamas gyventojas siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos. Ją  vykdant – tikrai nėra privalu tapti PVM mokėtoju.

VMI puslapyje yra tikslinama, kad veikla gali būti:

  • savarankiška bet kokio pobūdžio komercinė arba gamybinė veikla, išskyrus nekilnojamųjų pagal prigimtį daiktų pardavimo ir (ar) nuomos veiklą, taip pat finansinių priemonių sandorius;
  • savarankiška kūryba, mokslinė, profesinė, ir kita panašaus pobūdžio savarankiška veikla;
  • savarankiška sporto veikla;
  • savarankiška atlikėjo veikla.

Ne viename straipsnyje aptarėme – kokie mokesčiai laukia verčiantis su IVP (aut. past. individuali veikla pagal pažymą). Tiesa, daugeliui iki šiol nėra aišku – kada reikia registruotis PVM (aut. past. pridėtinės vertės mokesčio) mokėtoju. Tai ir aptarsime šiame straipsnyje.

Individualios veiklos pajamos gali būti fiksuojamos vienu iš dviejų būdu. Dalinamės VMI pateiktu grafiku:

VMI patikslina, kad: „Kaupimo apskaitos principą privalo taikyti gyventojas, kuris verčiasi IV ir yra įregistruotas PVM mokėtoju arba savo individualiai veiklai priskiria ir joje naudoja ilgalaikį turtą, t. y., VMI pateikia FR0457 formą“.

Jeigu asmuo nėra PVM mokėtojas – jis pajamas turi kaupti „Pinigų apskaitos” principu.

Registravimasis PVM mokėtoju gali būti savanoriškas arba privalomas.

Privalomas tais atvejais, kai:
  1. Viršijama 45 000 eurų riba per paskutinius 12 mėnesių už šalies teritorijoje patiektas prekes ir suteiktas paslaugas.
  2. Iš ES PVM mokėtojų ar privalančių jais būti įsigytų prekių vertė per kalendorinius metus yra didesnė kaip 14 000 eurų (neįskaitant PVM, sumokėto ES).

VMI puslapyje yra tikslinama, kad:

Taip pat:

Registruotis PVM mokėtoju galima ir savanoriškai. Tokiu atveju nereikia „pasiekti“ minimų sumų ribų.

Registracijos tvarka – greita ir paprasta, atliekama internetu.

Asmenys, kurie registruojasi PVM mokėtojais, turi užpildyti Prašymo įregistruoti pridėtinės vertės mokesčio mokėtoju / išregistruoti iš pridėtinės vertės mokesčio mokėtojų / papildyti / keisti registrinius duomenis formą FR0388.

Galima pildyti internetu arba raštu, ant popieriaus ir siųsti VMI. Žinoma, antrojo varianto nerekomenduojame, kadangi užtruks ilgiau.

  • Jeigu turite registruotis PVM mokėtoju būtinai – tai daryti reikia iškart, kai tik atsiranda prievolė.
  • Jeigu registruojatės savanoriškai, tai atlikti reikia ne vėliau kaip prieš 3 darbo dienas iki tos dienos, nuo kurios pageidauja būti įregistruoti ir oficialiai vadintis PVM mokėtojais.

Sąskaita123 suteikia galimybę išrašyti ir PVM sąskaitas-faktūras.