Ar freelancinimas – tinkamas veiklos būdas tau?

Šiuo metu apie laisvai samdomus darbuotojus kalbama labai daug. Tikima, kad greitu metu tai bus ne tik pati aktyviausia ir dažniausiai pasirenkama darbo forma, tačiau ir pačių darbdavių akyse laisvai samdomi specialistai taps kur kas reikalingesni, dažniau pasirenkami.

Visgi, tai kas tinka vienam – kitam gali atrodyti kaip prastas pasirinkimas. Jeigu šiuo metu esi samdomas darbuotojas ir esi tikras, kad tavo gebėjimai galėtų tau uždirbti duoną “dirbant sau” – šis straipsnis yra trumpas gidas, kuris padės suprasti – ”ar darbas sau” tinka prie tavo gyvenimo būdo?

Kas yra laisvai samdomas specialistas?

Pirmiausia, žinoma, daugelį domina laisvas darbo grafikas. Turime pasakyti, kad dažniausiai jis tik atrodo laisvas, kadangi praktikoje tenka dirbti daugiau nei 40 valandų per savaitę, kadangi darbo valandos tiesiogiai virsta užmokesčiu, kurio norisi vis daugiau. Tiesa, dažniausiai jaučiasi mažesnis psichologinis spaudimas, kadangi dirbant sau galima kur kas paprasčiau kontroliuoti darbo valandas (galbūt Jums labiausiai patinka dirbti naktimis?), o tuo pačiu ir užmokestį, kuris padeda lengviau valdyti finansus.

Laikas ir pinigai dažniausiai yra esminiai privalumai. Prie jų galime papildomai paminėti gana lengvą ir paprastą savo veiklos įteisinimą (dažniausiai išsiimama individualios veiklos pažyma), ir su sąskaita123 – paprastą buhalterijos vedimą.

Tiesa, reikia nepamiršti, kad freelanceris reiškia asmenį, kuris dirba sau tada ir tiek kiek nori. Jeigu išsiimsite IV, tačiau dirbsite įmonei – tokiu atveju esate ne visai laisvai samdomas specialistas, kadangi dažniausiai konkrečios įmonės „reikalauja atsėdėti“ tas pačiam 8 darbo valandas per parą. Taigi, reikia tiksliai sau atsakyti – kas esate ir kaip dirbsite.

Rizika, kuri gąsdina

Pasikartosime, kad viskas dažniausiai ne taip šviesu kaip atrodo. Tačiau tai, kad vis daugiau žmonių meta darbus, kurie garantavo stabilumą, ir tuo pačiu išbando tokią darbo galimybę, rodo, kad yra ne tik poreikis rizikuoti, tačiau ir labai daug privalumų.

Pirmiausia daugelis bijo, kad nepavyks rasti klientų. Baimė – visiškai pagrįsta. Niekas negali garantuoti, kad Jums puikiai seksis veikla, kad klientų bus labai daug ir galėsite kelti savo įkainius kone kasdien. Dažniausiai tenka skirti labai daug laiko savęs tobulinimui ir tuo pačiu tinkamam savo veiklos pristatymui. 

Žinoma, dažnai tenka daugelį kartų perdaryti darbus, kol galiausiai įtinkate klientui. Tai yra procesas. Lygiai toks pat kaip ir turint nuosavą verslą. Tik dažniausiai veikla kelia mažiau rizikos, kadangi nesamdote darbuotojų ir, tikėtina, kad mažiau investuojate (ypač šiuo metu, kai daugelis darbų yra atliekami tik kompiuteriu). 

Taigi, rizikų yra daug, tačiau kaip pavyks su jomis susitvarkyti ir tuo pačiu kaip pavyks prisitaikyti prie rizikos pokyčių – priklauso nuo Jūsų paties.

Galiausiai, kai kuriems rizikos ir reikia, kad gyvenimas taptų įdomesnis ir tuo pačiu darbas keltų daugiau dinamikos gyvenime. Juk sėdėjimas prie kompiuterio biure tikrai ne visada yra kupinas iššūkių. Tampa nuobodu, valandos ilgėja. Tokiu atveju, esame tikri, darbas sau yra geriausias pasirinkimas tau!

Individualios veiklos registravimas

Registruoti geriausia per vmi.lt puslapį. Sutaupysite labai daug laiko ir tuo pačiu nervų VMI darbuotojoms, kurios dažniausiai pavargsta nuo detalaus aiškinimo. Galiausiai, viskas yra labai paprasta.

Veikla įregistruojama šiais žingsniais:

  1.     Keliaukite į vmi.lt ir pasirinkus “Mano VMI” prisijunkite prie asmeninės paskyros.

  2.     Sekantis žingsnis „Dokumentai ir pranešimai“.

  3.     Rinkitės „Dokumentai“.

  4.     Spauskite „Užsisakyti paslaugą“.

  5.     Atidariusioje naujoje eilutėje reikia užsisakyti paslauga: „Mokesčių mokėtojo registrinių duomenų tvarkymas/individualios veiklos registravimas”.

  6.     Užpildykite visus prašomus duomenis, patikrinkite juos kelis kartus ir patvirtinkite.

Individualios veiklos mokesčiai

Taip pat reikia skaičiuoti, skaičiuoti ir dar kartą skaičiuoti, kol pavyks suprasti – kiek reikia uždirbti, kad veikla būtų pelninga. Apskaičiuok ne tik įrangos bei sistemų išlaidas, tačiau ir mokesčius, kuriuos reikės sumokėti VMI bei Sodrai.

Pagrindiniai mokesčiai

  •         Gyventojų pajamų mokestis (GPM) tarifas – 15% (atėmus mokesčio kreditą), t. y nuo 5% iki 15%

  •         Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) tarifas – 6,98% nuo 90% individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų sumos (neatėmus VSD ir PSD įmokų). Mėnesio įmoka 6,98% nuo MMA.

  •         Valstybinio socialinio draudimo (VSD) tarifas (pensijų, ligos, motinystės draudimu) – nuo 90% individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų sumos (neatėmus VSD ir PSD įmokų):

12,52%;

14,62 % jei asmuo kaupia pensijai papildomai 2,1 %;

15,52 % jei asmuo kaupia pensijai papildomai 3 proc.

  •         Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas – 21%

Taip pat siūlome pasinaudoti Sodros skaičiuokle.