Freelancerio ABC: gera pradžia – pusė darbo

Freelanceris yra tas asmuo, kuris dažniausiai ne tik atlieka tuos darbus, kurių specialistas yra, tačiau taip pat yra buhalteris, viešųjų ryšių specialistas bei vadovas. Straipsnyje aptariame, kas apima vykdomą veiklą nuo A iki Ž, arba paprasčiausiai, kokia freelnacerio ABC.

Žinoma, viską išmanyti nėra įmanoma, tačiau bent jau daugelį sferų ir paviršutiniškai – tikrai taip.

Apie tai ir bus šis straipsnis. Jame aptarsime svarbiausią freelancerio ABC. Susipažinti verta ne tik planuojantiems rinktis šį veiklos kelią, tačiau ir jau ne vienerius metus jame esantiems, tačiau vis dar gana pasimetusiems.

Įsipareigojimai, terminai ir planai…

Užsakovas dažniausiai nori tikslumo, kadangi freelanceris yra tik vienas iš daugelio specialistų, kuris dirba prie konkretaus projekto. Kuo daugiau detalumo pateiksite – tuo užsakovas bus labiau patenkintas.

Žinoma, reikia ne tik pateikti gaires, tačiau ir jų laikytis. Geriausia tiek datas, tiek terminus pateikti rašytiniu variantu, patogiausia – sutartyje. Tai leis išvengti nesklandumų, kurie, deja, anksčiau arba vėliau kyla. Juk klientai yra labai įvairūs, o kai kurie, jeigu galima taip sakyti, tikrai ieško priekabų ten, kur jų nėra.

Kadangi terminų bei kitų niuansų pokyčiai yra visiškai įprastas ir net neišvengiamas dalykas – svarbiausia yra informuoti apie pokyčius klientą kuo anksčiau, žinoma, atsiprašyti ir tuo pačiu suteikti jam Jums priimtiną kompensaciją.

Paslaugų teikimo sutartis

Visi mūsų minėti niuansai, kaip jau sakiau, turėtų būti pateikti raštu, nes tai padeda išvengti nesusipratimų, o kai jie jau yra – paprasčiau rasti sprendimą. Galima juos pateikti elektroniniu paštu, laiške arba dar geriau – sutartyje.

Tikrai, kai kurie freelanceriai jau labai daug metų dirba be jokių sutarčių ir džiaugiasi, kad jiems neteko nukentėti. Tai – puiku, tačiau juk atsarga gėdos nedaro, tiesa? Juolab, kad galima rasti sutarties šabloną, kuriame tereikia pakeisti rekvizitus. Vieną kartą pasirašykite detalią paslaugos teikimo sutartį, kurioje bus patys svarbiausi niuansai nuo datų iki atlikimo pobūdžio, kainų bei kitų akcentų.

Labai svarbu tiksliai nusakyti – kas užsakyta ir tuo pačiu kas bus gaunama, už ką sumokama. Taip jau yra, kad klientai dažnai linkę paprašyti dar šiek tiek pakoreguoti, šiek tiek pridėti, nemokamai atlikti papildomą darbelį ir panašiai. Taip Jūsų laikas tirpsta, o uždarbio nebus daug. Išvengti to galite sudarydami labai detalią sutartį, kurioje bus matomi visi svarbiausi niuansai.

Tie mokesčių niuansai

Taip, mokesčiai ir buhalterijos vedimas dažnai daugeliui pati nemėgstamiausia sritis. Visgi, kartą įsiskaičius į svarbiausius akcentus – galiausiai pavyks tinkamai vesti veiklos buhalteriją. 

Mūsų blog’e galite rasti nemažai įrašų, tad susipažinkite su jais. Esame tikri, kad tai padės tau pačiam prižiūrėti apskaitą ir išvengti papildomų išlaidų buhalterio samdymui.

Patikėk savimi

Nors požiūris į laisvai dirbančius specialistus kinta ir vis dažniau šio tipo darbas laikomas lygiateisiu tiems, kurie yra pagal sutartį, visgi vis dar galima išgirsti, kad freelanceriai neturi darbo, jų pajamos nėra pastovios ir panašiai. 

Nebijokite pastovėti už save ir tuo pačiu parodyti, kad Jūsų veikla yra solidi ir tuo pačiu tikitės iš kliento, kad jis su Jumis bendraus mandagiai. 

Freelanceris – tai ne žmogus iš gatvės, kuris neturi kitų pajamų, tad sutiks dirbti pigiai, kad tik kažką uždirbtų. Tai yra geras savo sferos specialistas, kuris pasirinko kelią dirbti ne kitam, tačiau sau pačiam. 

Dažnai – ne tik uždirba daugiau, tačiau ir džiaugiasi laisvesnėmis darbo valandomis bei moraliniu pasitenkinimu, kurio dažnai trūksta dirbančiam pagal sutartį.