Individualios veiklos apskaita ir sąskaitos-faktūros pavyzdys


Mokesčiai susiję su individualios veiklos pažyma lengvai suprantami tik SODROS ir VMI darbuotojams. Tuo tarpu daugeliui žmonių savarankiškas įmokų darymas vis dar sukelia labai daug keblumų. Dažnai iki galo nesumokama ne piktybiškai, tačiau paprasčiausiai nežinant. Jeigu nenorite pasimesti informacijos jūroje – skaitykite žemiau. Detaliai, konkrečiai paaiškinsime, kaip turi būti išrašoma sąskaita-faktūra dirbantiems su individualia veikla ir kokia informacija turi būti pateikiama.

Apskaitos žurnalo pildymas

Savarankiškai savo veiklą vykdantis asmuo privalo pildyti apskaitos žurnalą, kuriame fiksuojamas uždarbis ir išlaidos. Darbas – buhalterinis, tačiau būtinas, kadangi metu gale deklaruojant pajamas apskaitos žurnalas padės tiksliai įvertinti gautas pajamas.

Jeigu veiklai taikote faktiškas 30 % išlaidas – tokiu atveju neprivalu pildyti išlaidų žurnalo. Savarankiška forma susikurtas ir atsispausdintas apskaitos žurnalas gali atrodyti taip.

NUMERISPASLAUGOS UŽSAKYTOJASDATASUMASUTEIKTA PASLAUGA
Nr. 12018-05-03100 EUR
Nr. 2

Daugiau pavyzdžių rasite www.vmi.lt.

Visgi, šiais laikais retas pildo popierinius žurnalus, kadangi tai labai sulėtina darbą, esant poreikiui sunku susirasti greitą informaciją. Elektroninis apskaitos žurnalo pildymas yra kur kas paprastesnis ir kur kas labiau rekomenduojamas būdas.

Individualios veiklos apskaitos žurnalas turi būti saugomas 10 metų!

Atsiskaitymo su klientais forma

Gyventojas, kuris verčiasi individualia veikla, kiekvieną kartą už suteiktas paslaugas arba parduotą prekę privalo išrašyti sąskaitą-faktūrą. Sąskaita-faktūra individuali veikla nėra sudėtinga. Svarbiausia kuo detaliau užpildyti visas skiltis.

Tinkamai suformuotoje sąskaitoje-faktūroje yra nurodyti šie duomenys:

  1. Dokumento pavadinimas. Dokumento viršuje didžiosiomis raidėmis užrašoma SĄSKAITA-FAKTŪRA.
  2. Dokumento serijos numeris. Siūlome naudoti ne tik skaičius, tačiau ir raides. Pavydžiui, savo asmenvardžio raides: Jonas Petraitis – JP1, JP2 ir t.t.
  3. Nurodoma data. Apskaitos žurnale galite pasirinkti, ar fiksuoti sąskaitos išrašymo, ar pinigų gavimo datą.
  4. Nurodykite konkretų parduoto gaminio labai paslaugos pavadinimą, vienetus ir panašiai detalesnis apibūdinimas reikalingas ne paslaugos užsakovui, tačiau Jums pačiam.
  5. Nurodykite savo vardą, pavardę, pardavėjo kodą, asmens kodą, surenkamąja sąskaitą ir panašiai.

Sąskaitoje turi būti nurodyti ne tik paslaugos suteikėjo rekvizitai, tačiau ir paslaugos priėmėjo. Ne visi noriai dalinasi savo duomenimis, tad daugeliui atveju užtenka tik fizinio asmens vardo bei pavardės. Individualios veiklos sąskaita-faktūra Jums – būtina, tačiau paslaugos arba prekės gavėjas gali jos atsisakyti, gali nenurodyti savo asmens kodo, jeigu to nenori.

Rekomenduojame naudoti ir išankstines sąskaitas, kurios tampa mokumo garantija.

Asmuo, kuris per metus uždirbo daugiau nei 45 tkst/EUR privalo išrašyti PVM sąskaitą-faktūrą, o asmuo, kuris šios sumos neviršijo – išrašo sąskaitą-faktūrą. Anksčiau ant įprastos sąskaitos buvo reikalingas parašas – šiuo metu jo nebereikia.

Individuali veikla – sąskaita-faktūra, pavyzdys (galima individualios veiklos sąskaita faktūra):

Individuali sąskaita-faktūra gali skirtis. Svarbiausia „išlaikyti” būtinus punktus.

Sąskaita-faktūra individuali veikla – reikalinga kiekvieną kartą, kai tik individualia veikla besiverčiantis asmuo suteikia kokią nors paslaugą. Jeigu paslaugos priėmėjas tikina, kad sąskaita jam nėra reikalinga – ją išrašyti vis tiek būtina. Paprasčiausiai – neperduokite paslaugos gavėjui, pasilikite kopiją tik sau.

Sąskaita-faktūra individuali veiklos pagal pažyma visada turėtų būti po ranka. Lygiai taip pat kaip ir apskaitos žurnalas, kadangi VMI turi teisę prašyti įrodyti savo pajamas sąskaitomis.

Sąskaitos-faktūros pildymas bus greitesnis ir paprastesnis su sąskaita123, kadangi išsaugojus duomenis pavyks greičiau išrašyti sąskaitas.

Individualios veiklos skaičiuoklė

Asmuo, kuris verčiasi su individualios veiklos pažyma, turi mokėti tris mokesčius: 2 SODRAI ir 1 VMI.

Mokami mokesčiai:

  • Gyventojų pajamų mokestis (GPM). Gyventojų pajamų mokestis yra skirstomas į 5 bei 15 procentų priklausomai nuo to, koks veiklos pelnas. Taigi, jeigu uždirbote daugiau nei 20 tks. eurų per metus – mokėsite 15 procentų. O jeigu mažiau – mokesčio tarifas irgi mažesnis.
  • Valstybinio socialinio draudimo įmokos (VSD). Šiuo metu socialinio tarifo mokestis yra 28,9 procentų. Jeigu kaupiate pensiją + 2 procentai.
  • Privalomasis sveikatos draudimas (PSD). Kiekvieną mėnesį sumokamasis privalomasis sveikatos draudimas. Mokama 9 procentus nuo MMA. Šiuo metu PSD suma yra 36 EUR, kurį kitaip nedraustas asmuo turi mokėti kiekvieną mėnesį.

Savarankiškai susiskaičiuoti įmokas gali būti sudėtinga, tad rekomenduojame pasinaudoti internete esančiomis skaičiuoklėmis:

Gyventojas, vykdantis individualią veiklą pagal pažymą, tvarko buhalterinę apskaitą vadovaudamasis Lietuvos Respublikos finansų ministro 2003 m. vasario 17 d. įsakymu Nr. 1K-040 patvirtintomis Gyventojų, besiverčiančių individualia veikla (išskyrus gyventojus, įsigijusius verslo liudijimus), buhalterinės apskaitos taisyklėmis.