Iš kur gauti pinigų verslo pradžiai?

Kad ir kokia nauja veikla yra Jūsų svajonėse, jai dažniausiai daugiau ar mažiau – vis tiek reikia investicijų. Žinoma, kuo mažiau reikia – tuo geriau, kadangi tai reiškia ir kur kas mažesnę riziką. Visgi, daugelis veiklų neatsiejamos nuo finansinių kaštų, tad investicija verslui – visiškai natūrali praktika.

O kur gauti pinigų, kurie nesukeltų Jums didelio diskomforto, baimių, tačiau suma būtų užtektina veiklos pradžiai? Idėjų ir kelių gali būti daug. Svarbiausia atminti, kad pasiskolinus – teks grąžinti, o ne visada verslo idėjos yra atsiperkančios. Pradėti verslą – rizika. Ar esate pasiruošęs ją priimti?

Verslo pradžia: pirmieji žingsniai

Verslo pradžia apima daugelį skirtingų žingsnių. Pats svarbiausias – juridinio asmens objektas. Žinoma, verslas gali būti vykdomas laikantis ir fizinio asmens apibrėžimo, taigi, galima vykdyti veiklą pagal pažymą arba verslo liudijimą.

Visgi, norint solidumo – dažnas mieliau steigia juridinį asmenį. Kokios opcijos yra Lietuvoje?

Lietuvoje dažniausiai steigiamos šios įmonės:

  1. Individuali įmonė;
  2. Uždaroji akcinė bendrovė;
  3. Viešoji įstaiga;
  4. Mažoji bendrija.

Veikiančios mažos ir vidutinės įmonės pagal teisines formas apskrityse metų pradžioje, 2023.

Duomenys iš Statistikos departamento.

Individuali įmonė

Individuali įmonė (IĮ) yra neribotos atsakomybės privatusis juridinis asmuo. Esminiai jos privalumai:

  • Nereikia įnešti lėšų įstatiniam kapitalui.
  • Paprasta ir greita išsiimti pelną.
  • Įmonėje savininkas gali dirbti vienas.
  • Gali samdyti kitus asmenis.
  • IĮ galima pertvarkyti į akcinę bendrovę, uždarąją akcinę bendrovę, mažąją bendriją, taip pat viešąją įstaigą.
  • Yra mokestinių lengvatų.

Uždaroji akcinė bendrovė

Uždaroji akcinė bendrovė (UAB) yra ribotos atsakomybės privatusis juridinis asmuo. Esminiai jos privalumai:

  • Ribota atsakomybė reiškia, kad akcininkas nerizikuoja savo turtu.
  • Norint pritraukti papildomų lėšų, UAB gali išleisti naujas akcijas.
  • Galimybė pasitraukti iš verslo perleidžiant UAB akcijas kitiems asmenims.
  • Yra mokestinių lengvatų.

Viešoji įstaiga

Viešoji įstaiga (VšĮ) yra pelno nesiekiantis ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo (kurio tikslas yra tenkinti viešuosius interesus (vykdant švietimo, mokymo ir mokslinę, kultūrinę, sveikatos priežiūros, aplinkos apsaugos, sporto plėtojimo, socialinės ar teisinės pagalbos teikimo, taip pat kitokią visuomenei naudingą veiklą)). Esminiai jos privalumai:

  • Ribota civilinė atsakomybė.
  • Nereikia įnešti lėšų įstatiniam kapitalui.
  • Yra mokestinių lengvatų.
  • VšĮ  turi teisę verstis įstatymų nedraudžiama komercine veikla.
  • VšĮ gali gauti paramą iš juridinių asmenų ir 1.2% paramą iš gyventojų.
  • Galima pasitraukti iš veiklos perleidžiant dalininko teises kitiems asmenims.
  • Galima pritraukti papildomų lėšų priimant į VšĮ naujus dalininkus.

Mažoji bendrija

Mažoji bendrija yra ribotos atsakomybės privatusis juridinis asmuo. Esminiai jos privalumai:

  • Ribota narių atsakomybė.
  • Nėra įstatinio kapitalo.
  • Mažosios bendrijos narys gali dirbti bendrijoje nesudarydamas darbo sutarties.

Jeigu nesate tikras, kuris juridinio asmens statutas geriausiai atitinka Jūsų veiklos tipą – verta tartis su buhalteriais, apskaitininkais. Jie supažindins su variacijomis, aptars skirtumus, panašumus. Tuomet pradėti verslą bus kur kas paprasčiau. Įmonės tipo pasirinkimui reikia skirti kuo daugiau dėmesio, kadangi ji nulemia – kiek bus galima gauti lengvatų. Jos labai dažnai taikomos ne tik pagal juridinio asmens tipą, tačiau ir apyvartą bei kitų aspektų. Pavyzdžiui, koks PVM bus taikomas – priklausomai nuo teikiamų paslaugų, parduodamų prekių.

Sutaupykite – lengvatomis

Svarbu ne tik ieškoti palankių verslo pradžios finansavimo būdų, tačiau ir iškart numatyti – kaip bus galima ateityje sutaupyti. Puiki galimybė – rinktis konkretų įmonės tipą ir taupyti mokesčiams. Žemiau pateiksime kelis pavyzdžius, kuriuos galima rasti VMI puslapyje.

  1. Individualios įmonės mokestinės lengvatos: jei vidutinis darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių ir mokestinio laikotarpio pajamos neviršija 300 000 EUR, taikomas lengvatinis 5% pelno mokesčio tarifas vietoje įprasto 15% tarifo.
  2. UAB mokestinės lengvatos: jei vidutinis darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių ir mokestinio laikotarpio pajamos neviršija 300 000 EUR, taikomas lengvatinis 5% pelno mokesčio tarifas vietoje įprasto 15% tarifo.
  3. VšĮ mokestinės lengvatos:  jeigu vidutinis sąrašuose esančių darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių ir mokestinio laikotarpio pajamos neviršija 300 000 EUR, taikomas lengvatinis 5 % pelno mokesčio tarifas vietoje įprasto 15% tarifo.

Verslo idėjos paieškos

Net jeigu ir bus rastos finansavimo ištakos – pirmiausia Jums reikia rasti idėją, kuri tikrai atsiperka. Veiklos įgyvendinimo darbus pirmiausia reikia pradėti nuo idėjos. Sunku atsakyti, kokia idėja pasiteisintų, kadangi tai priklauso nuo daugelio veiksnių. Šiuo metu, atrodo, kad rinkoje yra apstu visko.

Ar verta atidaryti dar vieną elektroninę parduotuvę, kuri prekiauja drabužiais? Daugelis atsakytų, kad ne, kadangi šiuo metu net ir lietuviška rinka – užkimšta. Ką jau kalbėti apie tai, kad šiuo metu yra tikrai gana paprasta pirkti ir iš užsienio prekybos vietų. Visgi, viskas priklauso nuo Jūsų pačių, nuo žinių, kurios bus dedamos tikslui pasiekti.

Veiklos idėjos turėtų būti apgalvojamos įvertinus kelis aspektus ir uždavus sau kelis klausimus:

  1. Kas yra Jūsų klientas?
  2. Kodėl Jūs esate išskirtinis?
  3. Kuo esate inovatyvus?
  4. Kodėl klientai turėtų domėtis Jūsų teikiamomis paslaugomis arba parduodamomis prekėmis?

Inovacijų agentūra nurodo, kad semtis idėjų sėkmingam verslui galima iš labai skirtingų šaltinių.

Aplinkos analizė.

Verslo pradžia gali būti siejama su Jūsų aplinka. Bandykite analizuoti savo bei asmeninių žmonių poreikius. Ko trūksta kasdienai? Kokius darbus galima atlikti paprasčiau ir greičiau? Kurti ir pigiau paslaugas arba prekes siūlančius verslus – apsimoka. Idėjos tikrai yra aplink Jus, tik reikia jas bandyti analizuoti, keisti, reaguoti į tai, kas mus supa kasdienybėje.

Profesiniai gebėjimai.

Veiklos ir verslo pradžia gali būti siejama su Jūsų profesiniais gebėjimais. Tuomet dažniausiai ir įgyvendinimo darbai einasi kur kas paprasčiau. Jus domina transporto sfera? O gal visuomenei naudą nešančios paslaugos? Pardavimo darbai? O kuo prekiauti, apie ką nusimanote geriausiai? Galbūt domina labai konkrečios, specializuotos sritys? O gal teikiate tam tikras paslaugas, kurios reikalingos įmonių veiklai puoselėti: buhalterija, reklama, įstaigos veiklos administravimas, valdymo peripetijos ir kiti dalykai.

Kitos šalies patirtys.

Verslo pradžia gali būti siejama su kitų šalių patirtimis. Nors atrodo, kad visos verslo idėjos, kurios jau yra kitose šalyse, tikrai bus išpuoselėtos ir Lietuvoje, visgi, bandykite žvelgti plačiau. Galbūt verslo planą reikia kiek pakoreguoti? Juk svarbu, kad verslo idėjos tiktų konkrečiai rinkai, šiuo atveju, Lietuvos gyventojams. Vienos orientuotos į mažesnę kainą, kitai rinkai labiausiai rūpi tik aukštą potencialą turinčios idėjos. Verslų gali būti daug, tad pakreipkite juos Jums tinkama linkme.

Tinklaveika.

Galiausiai, įgyvendinti ir pirmiausia sukurti idėjas bus kur kas paprasčiau, jeigu prisijungsite prie bendruomenių, kuriose lankosi tam tikros sferos specialistai, asmenys, kuriuos domina tam tikri mokymai ir t.t.

Labai dažnai bendraujant randamos vertos dėmesio idėjos. Greta ir finansavimo šaltiniai. Svarbiausia – įvertinti veiklą iš labai skirtingų pozicijų. Patogu, bendraminčiai, kurie dažnai linkę diskutuoto internete, konkrečios temos forumuose, pateikia daug naudingų patarimų. Svarbiausia, nuoširdi bendruomenė, kurioje renkasi pardavimo, gyvenimo, idėjos asai. Tai padės sudaryti tinkamus tiek smulkiojo, tiek didelio verslo planus, vystyti juos, daryti darbus, kurie susiję ne tik su pajamomis, tačiau ir plėtros galimybėmis, nauda visuomenei.

Pradėti savo verslą – reikia pinigų

Tinkamo verslo plano sudarymas – pirmas žingsnis sėkmės link. Verslo pradžia – tai ne tik idėjų generavimas. Pradėti savo verslą reikia nuo finansinių išlaidų planavimo. Taip, veiklos pradžia gali atrodyti gąsdinanti, kadangi dažnai reikia ne vieno finansavimo šaltinio. Tačiau tai yra gana normalu, nes geros idėjos – gana greitai ir atsiperka.

Mitas, kad geros verslo idėjos dažniausiai sėkmingai atsiperka per pusę metų ar panašiai. Retai taip nutinka. Dažnai verslo pradžia neatsiejama nuo pakilimų bei nuosmukių, tad ir finansavimo šaltiniai gali kisti, pajamos gali mažėti, išlaidų kiekis gali augti, buhalteriai reikalavimai kisti, uždarbio proc. – labai varijuoti. Tai yra normalu. Dažniausiai verslų pradžia atsiperka per kelerius metus. Tai yra normalu. Tad ir tikėtis staigaus įmonių augimo – nereiktų.

Toliau aptarsime šaltinius, kurie leis pradėti savo verslą. Vienu metu galima derinti kelis, finansuoti iš skirtingų šaltinių. Tai dažniausiai suteikia daugiau pasitikėjimo verslo pradžia, kadangi netekus vieno finansavimo šaltinio, bus galima imtis kitos „programos”.

Skolina pažįstami

Kaip nurodoma entrepreneur.com svetainėje – verslo paskolos iš draugų arba šeimos narių yra gana dažna pykčių priežastis, tad reikia pagalvoti – ar tai tikrai geras žingsnis. Žinoma, daug kas priklauso nuo to – ar artimųjų paskola yra iš paskutinių santaupų, ar jiems ta skolinama suma tokia maža, kad net ir nesulaukę jos laiku – nepajus jokio diskomforto.

Svarbiausia yra atsiminti, kad net ir skolinantis iš pažįstamų – reikia laikytis tam tikro paskolos etiketo. Tai yra, aprašyti legalias sutartis, laikytis terminų, galiausiai, aptarti palūkanas. Natūralu, kad skolintojas, net jeigu tai ir draugas, tikisi iš to bent kažkiek uždirbti.

Visgi, yra daugiau verslo finansavimo galimybių, tad reikia labai atsakingai sudėti pliusus ir minusus, kurie padės Jums nuspręsti dėl pradinio verslo kapitalo. Daugeliui toks finansavimas atrodo patogus, kadangi dažnai yra su 0 proc. palūkanų. Deja, reikia suprasti, kad pačioje pradžioje darnus pasiskolinimas galiausiai gali virsti pykčių priežastis. Rinkoje pokyčių daug, tad net ir tvirta verslo pradžia gali baigtis ne kaip. Dėl to reikia įvertinti, ar finansavimo šaltiniai tikrai atgaus tai, kas jiems priklauso.

Verslas iš santaupų

Bene pati saugiausia investicija verslui yra susijusi su santaupomis. Tiesa, jeigu viskas būtų taip paprasta – turbūt niekas nesuktų galvos ir naudotų turimus pinigus veiklos puoselėjimui. Visgi, dažniausiai reikia daugiau pajamų nei turima, galiausiai, verslo pradžia dažnai siejama su darbo pagal sutartį metimu, tad finansinis kranelis tampa dar siauresnis.

Reikia nepamiršti, kad paprasčiau tiems, kurie turi finansinį užnugarį. Tai yra, kai šeimoje verslas kuriamas paraleliai, kai kitas asmuo dirba pagal sutartį bei gauna pastovias pajamas.

Pradėti savo verslą iš santaupų verta tokiu atveju, kai esate išsimokėjęs kitas paskolas. Pavyzdžiui, jeigu turite būsto paskolą ir t.t. – reikia detaliai apgalvoti finansavimo galimybes, galima veiklos plėtrą ir planuojamą darbo našumą. Tiesiog jeigu veiklos plėtra ir kito asmens samdomo darbo galimybės nebus labai sklandžios, tikėtina, kad bus prarandamos visos pajamos įskaitant ir tas, kurios reikalingos paskolos įnašui. O kai jų yra ne vienas… – kaip gyventi? Tokie dalykai turi būti labai atsakingai analizuojami, nes vystyti verslą – didelė rizika. Ne kiekvienam ją pavyksta prisiimti.

Paskolos verslui

Vidutiniam ir didesniam verslui ypač padeda įvairios paskolos, kurias teikia ne tik bankai, tačiau ir kredito unijos. Tai nėra kreditų įmonės, tad dažniausiai palūkanos – mažesnės, o paskolos sąlygos yra gana lanksčios.

Apskritai geriausia yra skolintis iš legaliai veikiančių tokio tipo institucijų. Taip, palūkanos yra, tačiau viskas – formalu, legitimu, tad žinodami terminus, skaičius bei sutarties sąlygas – galėsite kur kas paprasčiau planuoti ir verslo eigą.

Tiesa, pasiskolinti tikrai gali ne kiekvienas. Jūsų kredito istorija turi būti švari. Natūralu, kad šiais laikais bankai sulaukia daug užklausą, tad neskuba patvirtinti visų. Jie taip pat tikisi uždarbio.

Skirtingos paskolos formos užtikrina ir skirtingas pajamų gavimo sąlygas. Įmonės gali gauti paskolas ne tik iš kreditorių, tačiau ir bankų. Pastarieji finansuoti sutinka noriai, tik reikia atitikti jų keliamus reikalavimus. Kiekvienas bankas kelia visi kitus, šiuo metu yra net organizuojami mokymai, kurių metu pasakojama kaip teikti paraiškas, kokių dokumentų reikia ir kokios galimos plėtros galimybės (bankai dažnai skolina ir norint plėsti veiklą, ne tik verslo pradžioje).

Valstybės teikiama paskola

Gaila, tačiau lietuviai vis dar labai nedrąsiai žiūri į subsidijas, kurias mūsų valstybė teikia jauniesiems verslininkams. Dažniausiai išsigąsta sąlygų ir bijoma, kad gali tekti paskolą grąžinti.

Visgi, dažniausiai keliami reikalavimai tikrai labai lankstūs, tad belieka jais domėtis ir tuo pačiu pasinaudoti pasiūlymais, kadangi teikiamos sumos, esame tikri, kad patenkins ir tų poreikius, kuriems reikalinga gana didelė investicija.

UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) siūlo detaliau domėtis „Startuok” programa. Su ja verslo pradžia bus kur kas paprastesnė ir apskritai įgyvendinti savo verslą bus daug lengviau.

Priemonei įgyvendinti skirta 35,29 mln. eurų Verslo finansavimo fondo, finansuojamo iš Europos regioninės plėtros fondo, lėšų.

Internetiniame puslapyje tikslinama, kad: „INVEGA, teikdama paskolas „Startuok“, finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis, siekia, kad smulkiojo ir vidutinio verslo (toliau – SVV) subjektai, veikiantys ne ilgiau kaip trejus metus, arba vykdantys socialinio poveikio projektus ir veikiantys ne ilgiau kaip penkerius metus, ir SVV subjektai, ne anksčiau kaip nuo 2022 m. vasario 24 d. įsteigti Lietuvoje, kurių dalyvis (akcininkas, narys, dalininkas) ar savininkas yra leidimą gyventi Lietuvoje turintis Ukrainos pilietis ar Ukrainos juridinis asmuo ir veikia ne ilgiau kaip penkerius metus, turėdami pagrįstą verslo planą, gautų reikiamų lėšų savo projektams finansuoti, kai pradedama nauja veikla arba norima stiprinti jau egzistuojančią veiklą ar ją plėsti„.

Taip pat galimas ir skolinimas verslui per alternatyvius finansuotojus – „Alternatyva“. „Paskolos, teikiamos pagal skatinamąją finansinę priemonę „Alternatyva“, suteikia galimybę smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams (toliau – SVV) gauti reikiamą finansavimą verslui per alternatyvaus finansavimo teikėjus. Gali būti teikiamos paskolos, skirtos SVV subjekto investicijoms finansuoti ir (ar) apyvartinio kapitalo trūkumui papildyti, jeigu toks finansavimas yra susijęs su SVV subjekto naujos veiklos pradėjimu arba esamos veiklos palaikymu, stiprinimu ar plėtra”.

Kredito įmonės

Paprasčiau nei bankas yra kredito įmonės, kurios dažniausiai kur kas anksčiau teikia paskolas. Tiesa, dažniausiai pasiteisina tik tokiu atveju, kai reikalinga maža suma. Visgi, tokio tipo įmonių palūkanos dažniausiai labai nedraugiškos žmogui, tad būtinai įvertinkite – ar būsite gebus paskolą grąžinti. Galiausiai, kuo detaliau įsiskaitykite į sutarties sąlygas.

Dažnai kredito įmonės akcentuoja, kad jos yra puikus pagalbininkas pradėti verslą. Garantuoja, kad jų teikiamos paslaugos lanksčios ir jų atitikimas yra paprastas. Deja, pasiskolinus pamatoma, kad reikalavimai yra gana griežti ir juos atitikti bei įgyvendinti yra sudėtingiau nei atrodo. Blogiausia, kad ne tik juos suprasti, tačiau ir nutraukti – nebeįmanoma. Dėl to svarbu skirti laiko, detaliai pildyti formą, skaityti sutarties sąlygas ir tik itin smulkmeniškai įvertinus teikiamos paslaugos niuansus – skolintis.

Nereikia investicijų

Ar yra toks verslas, kuriam nereikia jokių investicijų? Retas, tačiau bent jau veikla – tikrai gali būti. Jeigu Jūsų teikiamos paslaugos yra atliekamos per kompiuterį, kuriam nereikia jokių specialių programų – tai yra puiki ir beveik nemokama verslo pradžia. Juk kompiuterį turi namuose beveik visi, o elektros tikrai nereikia daug, kad būtų galima atlikti darbus.

Nors tokių veiklų nėra daug, tačiau tekstų kūrėjai, SEO specialistai ir panašiai – dažniausiai džiaugiasi labai pigia veiklos pradžia.

Gana dažnai girdimas mitas, kad verslo pradžia be jokių investicijų reiškia, kad veikla nebus efektyvi. Tai nėra tiesa. Pradėti labai pelningą verslą galima tikrai pigiai. Puikus to pavyzdys yra Amazon biuras verslo pradžioje, kurį pamatysite žemiau nuotraukoje.