Kaip sumokėti PSD: privalomojo sveikatos draudimo mokėjimų gidas

Skaičiuotuvo, rašiklio ir sąvaržėlės vaizdas iš arti ant popieriaus lapo su stulpeliu diagrama, nurodantis finansinę, apskaitos ar verslo aplinką. Dideli skaičiuotuvo mygtukai ir aptakus rašiklio dizainas yra aiškiai matomi.


Kaip Sumoketi PSD: Privalomojo Sveikatos Draudimo Mokėjimų Gidas | Sąskaita123

Privalomasis sveikatos draudimas (PSD) Lietuvoje užtikrina gyventojų prieigą prie valstybinių sveikatos paslaugų ir medicinos pagalbos. Atnaujinkite naršyklę kad galėtumėte tinkamai peržiūrėti šią informaciją.

Šiame straipsnyje sužinosite, kas privalo mokėti PSD, kas yra nuo šio įpareigojimo atleistas, ir kokiais būdais šias įmokas galima sumokėti. Galėtumėte tinkamai peržiūrėti šią informaciją, jei jūsų naršyklė yra atnaujinta.

PSD įmokų pagrindai

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos yra vienas iš svarbiausių aspektų, kurį turi suprasti visi Lietuvos gyventojai. Šios įmokos užtikrina, kad visi gyventojai turėtų prieigą prie valstybinių sveikatos paslaugų ir medicinos pagalbos.

PSD įmokos yra fiksuotos ir nustatytos pagal Vyriausybės patvirtintą sumą. Jos mokamos kiekvieną mėnesį, o jų dydis yra susijęs su minimaliosios mėnesinės algos (MMA) dydžiu. Nuo 2024 metų sausio, PSD mokesčio tarifas siekia 6,98 proc. ir yra skaičiuojamas nuo minimalaus darbo užmokesčio.

Šios įmokos ne tik padeda užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugas, bet ir socialines išmokas, tokias kaip ligos, motinystės, tėvystės ir kitas. Tai reiškia, kad PSD įmokos yra svarbios ne tik sveikatos apsaugai, bet ir socialiniam saugumui.

Visi gyventojai, kurie dirba savarankiškai, turi mokėti PSD įmokas. Mokėjimai atliekami naudojant kodą 444, o norint sumokėti įmokas, galima prisijungti prie asmeninės paskyros www.sodra.lt/gyventojui arba www.sodra.lt/draudejai.

PSD įmokų mokėjimas yra būtinas, kad visi gyventojai turėtų prieigą prie sveikatos priežiūros paslaugų ir socialinių išmokų. Svarbu patikrinti, ar esate apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, ir jei ne, laiku mokėti PSD įmokas.

Kas privalo mokėti privalomojo sveikatos draudimo PSD?

Remiantis www.sodra.lt informacija, privalomojo sveikatos draudimo įmokas turi mokėti įvairios gyventojų grupės, kurios nėra tiesiogiai įdarbintos pagal darbo sutartis, tačiau dirba savarankiškai

  • Individualios veiklos vykdytojai. Tai gyventojai, kurie dirba pagal individualios veiklos pažymą. Ši veikla suteikia galimybę dirbti sau, tačiau privaloma mokėti PSD įmokas, siekiant išlaikyti teisę į sveikatos paslaugas.

  • Verslo liudijimų turėtojai. Gyventojai, kurie vykdo veiklą su verslo liudijimu, taip pat turi mokėti PSD įmokas. Nors tai yra paprastesnė forma vykdyti veiklą nei individuali veikla, įmokos yra tokios pačios svarbios.

  • Mažųjų bendrijų nariai, individualių įmonių savininkai ir ūkinės bendrijos tikrieji nariai. Tie, kas turi mažąją bendriją arba valdo individualią įmonę, taip pat privalo mokėti PSD įmokas.

  • Šeimynos dalyviai. Šeimynos dalyviai, vykdantys šeimyninę veiklą (vykdantys vaiko globą (rūpybą)), privalo patys užtikrinti savo PSD įmokas.

  • Vykdantys žemės ūkio veiklą. Tie, kurių ekonominis valdos dydis (EDV) siekia iki 4, moka privalomąjį sveikatos draudimą, o turintys 4 ir didesnį EDV, taip pat turi mokėti ir valstybinio socialinio draudimo įmokas.

  • Dirbantys pagal autorinę sutartį. Asmenys, pasirašę autorinę sutartį ir gaunantys autorinį atlygį, yra privalomai draudžiami valstybiniu socialiniu draudimu ir sveikatos draudimu.

  • Darbinio amžiaus jaunimas. Baigę mokyklą ar studijas ir neplanuojantys dirbti nuo rugsėjo ir nesikreipiantys į Užimtumo tarnybą PSD įmokas turi mokėti savarankiškai.

* Jei EDV lygus arba didesnis nei 4

** Jei dirbate pas tą patį darbdavį ir gaunate pajamas iš užsiimamos veiklos

Visi šie žmonės privalo mokėti ne tik PSD, bet ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas. Tai leidžia jiems kaupti stažą pensijai bei gauti ligos, motinystės, tėvystės ir kitas socialines išmokas. PSD įmokos garantuoja, kad reikalui esant, jie galės pasinaudoti nemokamomis sveikatos priežiūros paslaugomis.

Kas atleistas nuo PSD įmokų?

Nors dauguma dirbančių savarankiškai žmonių privalo mokėti PSD, www.sodra.lt yra nurodytos išimtys, kurie gyventojai gali būti atleisti nuo šio įpareigojimo.

  • Pensininkai. Asmenys, kurie gauna socialinio draudimo senatvės pensiją ar netekto darbingumo pensiją, yra atleisti nuo PSD įmokų mokėjimo. Tai reiškia, kad jei toks žmogus užsiima individualia veikla, jam PSD nereikia mokėti, nes jis jau yra apdraustas valstybės sąskaita.

  • Neįgalieji. Žmonės, kurie gauna netekto darbingumo pensiją, taip pat yra atleisti nuo PSD įmokų mokėjimo. Tai užtikrina, kad jie gali vykdyti veiklą be papildomų finansinių įsipareigojimų.

  • ES šalių pensininkai. Gyventojai, kurie gauna pensiją iš kitos Europos Sąjungos ar Europos ekonominės erdvės valstybės, taip pat gali būti atleisti nuo PSD įmokų. Tai aktualu tiems, kas gyvena ir dirba Lietuvoje, tačiau gauna pensiją iš kitos šalies.

  • Neapmokami savanoriai ir globėjai. Kai kuriais atvejais, savanoriai ir žmonės, kurie vykdo globėjų funkcijas be atlygio, taip pat gali būti atleisti nuo PSD mokėjimų.

  • Sudarę autorinę licencinę sutartį. „Sodros“ įmokomis neapmokestinamos kompensacinis atlyginimas mokamas autoriams už jų kūrinių panaudas, tačiau mokamas gyventojų pajamų mokestis (GPM).

Mokėjimo būdai

PSD įmokos gali būti mokamos įvairiais būdais, o kiekvienas žmogus gali pasirinkti jam patogiausią variantą. Jūsų naršyklė pasenusi atnaujinkite. Prieš tęsiant veiksmus www.sodra.lt reikia patikrinti jūsų ryšio saugumą. Svarbu žinoti, kad mokėjimai atliekami kiekvieną mėnesį, ir jų dydis yra fiksuotas bei nustatytas pagal Vyriausybės patvirtintą sumą.

Sodra.lt** platforma.** Paprasčiausias būdas sumokėti PSD įmokas yra prisijungti prie savo asmeninės paskyros „Sodros“ internetinėje svetainėje:

Naršyklė pasenusi atnaujinkite naršyklę. Čia galima patikrinti savo įmokas, pamatyti, kiek ir kada reikia sumokėti, bei pervesti pinigus.

Mokėjimas banke arba internetu. Be internetinių platformų, PSD įmokas galima sumokėti per savo banką arba naudojant internetinės bankininkystės paslaugas. Tiesiog įvedus reikalingus duomenis (mokėjimo kodą, sumą ir gavėją – „Sodra“), mokėjimas bus atliktas.

VMI portale. Mokant PSD įmokas pagal verslo liudijimą, mokėjimus galima atlikti per Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sistemą. Tai ypač aktualu tiems, kas nori vienu metu sumokėti kelis mokesčius, įskaitant pajamų mokestį ar kitus mokesčius, susijusius su verslo liudijimu.

Mokėjimo kodai 

Dauguma savarankiškai dirbančių asmenų mokėjimams naudoja kodą 444. Šis kodas yra skirtas visoms PSD ir VSD įmokoms. Tai padaro mokėjimus paprastesnius, nes nereikia kiekvienam mokesčiui naudoti skirtingų kodų.

Mokėjimo terminai

Kiekvienas savarankiškai dirbantis žmogus turi žinoti mokėjimo terminus, kad išvengtų delspinigių ar kitų problemų. 

  • Kas mėnesį. PSD įmokos turi būti mokamos kiekvieną mėnesį iki paskutinės mėnesio dienos. Tai taikoma visoms veiklos formoms – individualiai veiklai, verslo liudijimams ir kitoms savarankiškos veiklos rūšims.

  • Metinės deklaracijos. Kai kurie asmenys, pavyzdžiui, vykdantys individualią veiklą, gali sumokėti PSD įmokas kasmet, kai pateikia savo metinę pajamų deklaraciją. Tokiu atveju, įmokos dydis priklauso nuo faktiškai uždirbtų pajamų.

  • SAV pranešimo pateikimas. Vykdantys individualią veiklą turi pateikti pranešimą apie savo veiklą (SAV) „Sodros“ sistemoje. Kol šis pranešimas nepateiktas, duomenys apie sumokėtas įmokas nėra užregistruoti Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu registre.

Ką reikia žinoti mokant PSD?

Prieš mokant PSD, svarbu žinoti kelias taisykles:

  1. Patikrinkite saugumą. Prieš prisijungiant prie „Sodros“ ar VMI sistemų, visada svarbu patikrinti, ar ryšys yra saugus. Reikia patikrinti jūsų ryšio saugumą. Tai gali trukti kelias sekundes, bet yra būtina siekiant užtikrinti jūsų duomenų saugumą. Tikrinama ar esate žmogus gali trukti kelias sekundes, bet tai būtina siekiant užtikrinti jūsų duomenų saugumą. Tęsiant veiksmuswww.sodra.lt reikia patikrinti jūsų ryšio saugumą. Tai padės išvengti duomenų vagystės ar kitų saugumo problemų. Taip pat įsitikinkite, kad naudojate atnaujintą naršyklę kad galėtumėte tinkamai peržiūrėti svetainę.

  2. Tikslumas mokėjimuose. Būtinai įveskite teisingus duomenis, įskaitant mokėjimo kodą, sumą ir gavėjo informaciją. Net mažos klaidos gali sukelti problemų su įmokų apskaita. Jei jūsų naršyklė yra pasenusi atnaujinkite naršyklę kad užtikrintumėte tinkamą svetainės funkcionalumą.

  3. Laiku pateikite dokumentus. Jei vykdote individualią veiklą, svarbu laiku pateikti visus reikiamus dokumentus, įskaitant SAV pranešimą ir metinę pajamų deklaraciją.

PSD apmokėjimas su Sąskaita123 

PSD įmokų mokėjimas yra svarbus kiekvienam savarankiškai dirbančiam gyventojui. Laiku sumokėtos įmokos užtikrina teisę į medicinos paslaugas, o savalaikis dokumentų pateikimas apsaugo nuo nesusipratimų. Kiekvienas savarankiškai dirbantis žmogus turėtų nuolat stebėti savo įmokų statusą ir, esant reikalui, nedelsiant atlikti mokėjimus. Norint tinkamai peržiūrėti šią svetainę, rekomenduojama atnaujinti savo naršyklę.

Sąskaita123 padeda įmonėms ir individualia veikla užsiimantiems gyventojams apmokėti PSD įmokas, automatizuojant sąskaitų kūrimo, siuntimo ir apmokėjimo procesą. Tai atliekama šiais būdais:

  • Sąskaitų generavimas. Sistema leidžia greitai ir lengvai generuoti sąskaitas už PSD įmokas.

  • Primenantys pranešimai. Padeda nepamiršti, kada reikia sumokėti PSD įmokas, siunčiant priminimus.

  • Apmokėjimo stebėjimas. Galima stebėti, ar įmokos buvo apmokėtos laiku, ir matyti visą mokėjimų istoriją.

Alisa Bulybenko

Alisa yra „Sąskaita123“ rinkodaros vadovė (CMO). Turėdama ilgametę patirtį technologijų rinkoje, ji specializuojasi startuolių marketinge, kuriame itin svarbūs yra duomenimis grįsti strateginiai sprendimai ir originalūs resursų optimizavimo būdai. Savo straipsniuose Alisa dalinasi įvairiapuse patirtimi ir siūlo vertingus patarimus rinkodaros bei verslo procesų optimizavimo klausimais mažoms ir vidutinėms įmonėms.