PVM mokėtojas, kada tampama PVM mokėtoju

Pristatymo skaidrė pavadinimu „PVM mokėtojai“ su paantrašte „Kada tampama PVM mokėtoju“. Dešinėje atidarytas nešiojamasis kompiuteris ant stalo rodo svetainę. Fonas baltas su minimalistiniais dizaino elementais.


PVM mokėtojas, kada tampama PVM mokėtoju

PVM mokėtojas yra juridinis arba fizinis asmuo, kuris pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus yra įregistruotas kaip pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojas. Tai reiškia, kad šis asmuo vykdo ekonominę veiklą, kuriai taikomas PVM ir yra įpareigotas apskaičiuoti, surinkti bei valstybei sumokėti šį mokestį.

Lietuvos juridinių asmenų mokesčių mokėtojų skaičius

Prievolė registruotis PVM mokėtoju

VMI nurodo, kad prievolė registruotis PVM mokėtoju atsiranda, kai:

  • juridinio asmens atlygis iš šalies teritorijoje (Lietuvoje) vykdomos ekonominės PVM apmokestinamos veiklos (prekių tiekimo / paslaugų teikimo) per metus (per paskutiniuosius 12 mėnesių) viršija 45 000 eurų;

Į 45 000 Eur (iki 2014-12-31 – 155 000 Lt) sumą neįtraukiamas:

  1. atlygis, gautas tiekiant prekes ir / ar teikiant paslaugas už šalies teritorijos ribų;
  2. atlygis, gautas už PVM neapmokestinamų prekių tiekimą ir / ar paslaugų teikimą;
  3. avansai, gauti iš prekių ar paslaugų pirkėjo;
  4. atlygis, gautas už ilgalaikio turto, naudoto ekonominėje veikloje, pardavimą;
  5. atlygis, gautas už nekilnojamųjų daiktų tiekimą ir finansinių paslaugų teikimą, jeigu šie sandoriai yra atsitiktinio pobūdžio ir asmuo paprastai tokia veikla nesiverčia.
  • juridinis asmuo Lietuvoje iš kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių narių per kalendorinius metus įsigyja prekių daugiau kaip už 14 000 eurų;
  • juridinis asmuo yra kontroliuojamas asmens, kontroliuojančio keletą juridinių asmenų, ir kurių bendra pajamų suma iš prekių tiekimo / paslaugų teikimo Lietuvoje per metus (per paskutiniuosius 12 mėnesių) viršija 45 000 eurų arba Lietuvoje iš kitų ES valstybių narių per kalendorinius metus įsigyja prekių daugiau kaip už 14 000 eurų (neįskaitant PVM). Pažymėtina, kad prievolė skaičiuoti bendrą 45 000 eurų atlygio sumą ir/arba bendrą 14 000 eurų prekių iš kitų Europos Sąjungos valstybių narių PVM mokėtojų (arba privalančių jais būti) įsigytų ir į Lietuvą atgabentų prekių vertę, nėra taikoma, jeigu šie asmenys gali įrodyti, kad:
  1. nė vienas šių kontroliuojamų įmonių valdymo organas ir (arba) atskiras valdymo organų narys nėra tas pats asmuo ir
  2. jų faktiškai vykdoma ekonominė veikla nėra to paties pobūdžio ir jie neveikia vienas kito naudai ar interesais.

VMI inkografikas

VMI sukurta PVM skaičiuoklė padės įsivertinti mokesčius esant PVM mokėtoju. Ją rasite čia.

Kodėl svarbu būti registruotu PVM mokėtoju?

Būti PVM mokėtoju – tai ne tik save priskirti tam tikrai mokesčių mokėtojų kategorijai. Tai – kur kas daugiau. PVM mokėtojo statusas suteikia verslui nemažai privalumų, tačiau taip pat ir kelia tam tikras pareigas.

Teisė išrašyti PVM sąskaitas-faktūras

Tik registruoti PVM mokėtojai gali išrašyti PVM sąskaitas-faktūras, kurios yra būtinos norint susigrąžinti sumokėtą PVM. Atminkite, kad PVM sąskaitas faktūras itin greitai, paprastai ir be klaidų galite išrašyti su sąskaita123!

sąskaita123 - pagalba išrašant SF

Teisė atskaityti įskaičiuotą PVM

Registruoti PVM mokėtojai turi teisę atskaityti įskaičiuotą PVM nuo sumokėto PVM.

Įsipareigojimas deklaruoti ir mokėti PVM

Reikia reguliariai teikti PVM deklaracijas ir laiku sumokėti priklausantį PVM.

BET!

PVM atskaitymas

Viena iš didžiausių naudų – galimybė atskaityti įskaičiuotą PVM nuo sumokėto PVM. Tai reiškia, kad už įsigytas prekes ir paslaugas sumokėtą PVM galite susigrąžinti.

PVM sąskaitų-faktūrų išrašymas

Tik registruoti PVM mokėtojai gali išrašyti PVM sąskaitas-faktūras. Tai svarbu, nes daugelis klientų, ypač didesnės įmonės, paprastai reikalauja PVM sąskaitų-faktūrų.

Verslo įvaizdis

Būti registruotu PVM mokėtoju gali sustiprinti jūsų verslo įvaizdį, nes tai rodo, kad jūsų verslas yra oficialiai įregistruotas ir vykdomas pagal visus teisės aktus.

Savanoriškas pasirinkimas

Kartais įmonė gali nuspręsti registruotis PVM mokėtoju ir tuomet, kai tai nėra privaloma. Pavyzdžiui, jei planuojama įsigyti didesnių investicinių prekių, kurių vertė yra pakankamai didelė, kad atsipirktume sumokėtą PVM.

Kaip patikrinti, ar asmuo yra registruotas PVM mokėtoju?

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) svetainėje yra įrankis, kuriuo galima patikrinti, ar juridinis asmuo yra registruotas PVM mokėtoju Lietuvoje ir kitose ES šalyse. Europos Sąjungos PVM informacijos mainų sistema (VIES) taip pat leidžia patikrinti, ar įmonė yra įregistruota kaip PVM mokėtojas kitoje ES šalyje.

Noriu registruotis PVM mokėtoju

Norėdamas įsiregistruoti PVM mokėtoju – juridinis asmuo turi pateikti prašymą įregistruoti PVM mokėtoju. Šis prašymas teikiamas elektroninių būdu per VMI portalo autorizuotų paslaugų sritį Mano VMI, horizontalaus meniu juostoje pasirinkus:

 Paslaugos -> PVM mokestis ir registracija -> PVM mokėtojo registravimas, duomenų keitimas -> Pildyti prašymą

Fizinių asmenų mokesčių mokėtojų skaičius

PVM mokesčio tarifai

PVM įstatymas apibrėžia kelių tipų mokesčių tarifus:

  • Standartinis 21 % pridėtinės vertės mokestis.

  • Lengvatinis 9 % pridėtinės vertės mokestis.

  • Lengvatinis 5 % pridėtinės vertės mokestis.

  • Lengvatinis 0 % pridėtinės vertės mokestis.

Lengvatinis 9 procentų tarifas

  1. Šilumos energijai, tiekiamai gyvenamosioms patalpoms šildyti.
  2. Knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams
  3. Periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikančius leidinius bei išskyrus leidinius, kuriuose mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto).
  4. Keleivių ir keleivių bagažo vežimo paslaugoms nustatytais reguliaraus susisiekimo maršrutais
  5. Iki 2022 m. Gruodžio 31 d. Turizmo veiklą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka teikiamoms apgyvendinimo paslaugoms.

Lengvatinis 5 procentų PVM tarifas

  1. Neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui;
  2. Vaistų ir medicinos pagalbos priemonių teikimui asmenims, kuriems šių prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar dalinai kompensuojamos Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatyme nustatyta tvarka, taip pat nekompensuojamiesiems receptiniams vaistams;
  3. Spausdintiems ir elektroniniams laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams.

Lengvatinis 0 procentų PVM tarifas

PVM neapmokestinama:

Su sveikatos priežiūra susijusios prekės ir paslaugos, pvz., PVM neapmokestinamos žmogaus kilmės terapinės medžiagos ir motinos pienas, taip pat stomatologų ir (arba) dantų technikų tiekiami dantų protezai; pvm neapmokestinamos ligonių, sužeistųjų ar kitų medicinos pagalbos reikalingų asmenų vežimo specialiomis tam pritaikytomis transporto priemonėmis paslaugos.

Socialinės paslaugos ir susijusios prekės, pvz., PVM neapmokestinamos socialinės paslaugos, jeigu jas teikia vaikų ir jaunimo globos institucijos, senelių ir (arba) neįgaliųjų globos (rūpybos) institucijos ar kiti pelno nesiekiantys juridiniai asmenys.

Švietimo ir mokymo paslaugos, pvz., PVM neapmokestinami ikimokyklinis ugdymas, pradinio, pagrindinio, vidurinio, aukštesniojo ir aukštojo išsilavinimo teikimas, vaikų ir jaunimo papildomas ugdymas (dailės, muzikos ar kitose srityse), studijos aukštosiose mokyklose, profesinis mokymas, jeigu šias paslaugas teikia juridiniai asmenys, teisės aktų nustatyta tvarka įgiję teisę jas teikti, taip pat kvalifikacijos kėlimas ir perkvalifikavimas, jeigu šias paslaugas teikia pelno nesiekiantys juridiniai asmenys, teisės aktų nustatyta tvarka įgiję teisę jas teikti.

Kultūros ir sporto paslaugos, pvz., PVM neapmokestinamos pelno nesiekiančių juridinių asmenų teikiamos kultūros paslaugos, tokios kaip muziejų, zoologijos ir botanikos sodų, cirko veikla; visų meno rūšių, kultūros renginiai (teatro spektakliai, muzikos, choreografijos renginiai, kultūros renginiai vaikams, jaunimui, meno kūrinių bei tautodailės parodos ir kita), kino filmų gamyba (įskaitant pagalbinę veiklą – dubliavimą, titravimą ir pan.), nuoma ir rodymas; bibliotekų teikiamos bibliografinės ir informacinės paslaugos.

Pelno nesiekiančių juridinių asmenų veikla, pvz., PVM neapmokestinamos pelno nesiekiančių juridinių asmenų organizuojamų labdaros ir paramos renginių metu šių asmenų tiekiamos prekės ir (arba) teikiamos paslaugos (įskaitant bilietų į nurodytus renginius pardavimą), jeigu surinktos lėšos, likusios padengus renginio organizavimo išlaidas, bus skirtos tik labdarai ir (arba) šių asmenų vykdomai visuomenei naudingai veiklai (ši nuostata taikoma ne daugiau kaip 12 konkretaus juridinio asmens organizuojamų labdaros ir paramos renginių per kalendorinius metus).

Pašto paslaugos (šio straipsnio nuostatos netaikomos pašto siuntinių siuntimui);

Radijo ir televizijos visuomenei teikiamos informavimo paslaugos (laidų pardavimui, reklamos paslaugoms ir kitai ūkinei komercinei veiklai šio straipsnio nuostatos netaikomos);

Draudimo paslaugos;

Finansinės paslaugos, pvz., PVM neapmokestinamas paskolų teikimas, taip pat suteiktos paskolos priežiūra, jeigu ją vykdo tą paskolą suteikęs apmokestinamasis asmuo;

Specialūs ženklai;

Azartiniai lošimai ir loterijos;

Nekilnojamų pagal prigimtį daiktų nuoma;

Nekilnojamų pagal prigimtį daiktų pardavimas ar kitoks perdavimas, pvz., PVM neapmokestinamas žemės pardavimas ar kitoks perdavimas, kai pagal sandorio sąlygas asmuo, kuriam tokia žemė perduodama, arba trečioji šalis įgyja teisę disponuoti ja kaip jos savininkas, išskyrus žemę, perduodamą kartu su naujais pastatais ar statiniais ar jų dalimis, taip pat žemę statyboms. Žeme statyboms šiame straipsnyje laikomas žemės sklypas, kuris yra skirtas statybai, neatsižvelgiant į tai, ar tame sklype atlikti kokie nors tvarkymo darbai, ar ne (VMI duomenimis).

Daugiau apie lengvatas ir 0 % PVM tarifą galite rasti informacijos VMI puslapyje.

Deklaravimas ir mokėjimas

PVM deklaravimas ir mokėjimas yra svarbi PVM mokėtojo pareiga. Tai procesas, kurio metu įmonė pateikia Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) informaciją apie savo atliktus sandorius, apskaičiuotą ir sumokėtą PVM, bei sumoka skirtumą tarp priklausomo ir sumokėto PVM.

VMI nurodo, kad Vadovaujantis PVM deklaracijų pildymo ir pateikimo taisyklėmis[1], PVM mokėtojais registruoti asmenys, turi prievolę elektroninėje deklaravimo sistemoje (EDS) pateikti PVM deklaraciją (forma FR0600) ir joje deklaruoti per atitinkamą mokestinį laikotarpį atliktus sandorius. FR0600 teikiama mokestiniam laikotarpiui pasibaigus, iki kito mėnesio 25 dienos.

Mokestinio laikotarpio PVM deklaracija turi būti pateikta:

  1. kalendorinio mėnesio – iki kito mėnesio 25 dienos;
  2. kalendorinio ketvirčio – iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 25 dienos (aktualu nuo 2019-07-01);
  3. nustatyto kitokio mokestinio laikotarpio – ne vėliau kaip per 25 dienas nuo to laikotarpio pabaigos;

Gaunamų ir Išrašomų PVM sąskaitų faktūrų registrai (i.SAF) teikiami pasibaigus mokestiniam laikotarpiui iki kito mėnesio 20 dienos. Sekite pasikeitimus susijusius su Gaunamų ir Išrašomų PVM sąskaitų faktūrų registrų teikimu.

Dažniausiai daromos klaidos

PVM mokesčiai yra viena iš sudėtingiausių mokesčių rūšių, todėl klaidų pasitaiko gana dažnai.

Netinkamas PVM tarifo taikymas

Klaidų priežastys: nesupratimas, kuriam prekių ar paslaugų tipui taikomas koks PVM tarifas, klaidinga informacijos interpretacija.

Pasekmės: nesumokėtas arba per daug sumokėtas PVM, gali būti taikomos baudos.

Netinkamas PVM atskaitymas

Klaidų priežastys: netinkamas dokumentų surašymas, neatitikimas tarp sąskaitų faktūrų ir apskaitos duomenų, neteisingas PVM atskaitymo laikotarpio nustatymas.

Pasekmės: neteisėtas PVM atskaitymas gali būti laikomas mokesčių vengimu.

Vėluojama pateikti PVM deklaracijas

Klaidų priežastys: pamiršimas, techninių sutrikimų, netinkamas planavimas.

Pasekmės: baudos už pavėluotą deklaracijos pateikimą.

Neteisingas PVM apskaičiavimas

Klaidų priežastys: aritmetinės klaidos, neteisingas PVM bazės apskaičiavimas, klaidingas PVM tarifo taikymas.

Pasekmės: nesumokėtas arba per daug sumokėtas PVM.

Netinkamas dokumentų tvarkymas

Klaidų priežastys: netvarkingi archyvai, trūkstami dokumentai, neaiškios sąskaitos faktūros.

Pasekmės: sunkumas atliekant PVM patikrinimus, galimi ginčai su VMI.

PVM mokėjimų vėlavimai

Klaidų priežastys: finansiniai sunkumai, neteisingas mokėjimo terminų supratimas.

Pasekmės: baudos už pavėluotą mokėjimą, gali būti taikomos delspinigiai.

Nesupratimas apie PVM taikymą specialiems atvejams

Klaidų priežastys: pavyzdžiui, neteisingas PVM taikymas eksportui, importui, trikampėms operacijoms.

Pasekmės: nesumokėtas arba per daug sumokėtas PVM.

Dauguma sąskaitų išrašymo programų, įskaitant Sąskaita123, automatiškai apskaičiuoja ir taiko pasirinktus PVM tarifus. Tai padeda išvengti klaidų ir sutaupo laiko. Sistema leidžia kurti individualius sąskaitų šablonus, kurie atitinka visus teisinius reikalavimus. Tai užtikrina, kad išrašytos sąskaitos būtų tinkamos. Taip pat Sąskaita123 leidžia saugoti visas išrašytas sąskaitas elektroniniu formatu, todėl jas lengva rasti ir archyvuoti, jos gali būti integruotos su kitais verslo valdymo įrankiais, tokiais kaip buhalterinė programa.

VMI skelbia rekomendacinio pobūdžio klausimynus asmenims, pageidaujantiems tapti Pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais. Jį rasite čia.

VMI klausimyno ištrauka