Freelancerio portfolio. Ar reikia ir kas jame turi būti?

Freelanceriams portfolio – tai tarsi žmogaus, kuris ieško darbo pagal sutartį, CV. Ar jis reikalingas? Jis – būtinas, kadangi tai yra Jūsų darbų aplankas, kuris padeda potencialiam klientui susidaryti nuomonę apie Jūsų darbus, stilių, profesionalumą. Retais atvejais klientas neprašo pavyzdžių, o kurti nemokamą pavyzdį – kainuoja Jūsų laiką.

Ar man jo tikrai reikia?

Žinoma, kiekvienas renkasi pats. Tačiau portfolio dažniausiai padeda sutaupyti labai daug tiek Jūsų, tiek galimo kliento laiko, o tai – visada labai patogu. Taip, kai kurie mieliau atlieka pavyzdinius darbus pagal kliento pateiktas gaires. Minusas, kad dažniausiai tokie pavyzdiniai darbai yra neapmokami arba apmokami mažiau, tad kam gaišti savo laiką, kai pavyzdžiais galite parodyti klientui – koks yra Jūsų stilius?

Tiesa, svarbu ne tik turėti aplanką su atliktais darbais, tačiau taip pat ir jame palaikyti tvarką, susidaryti sistemą, kuri padės galimam klientui geriau rasti tokią informaciją, kurios jam reikia. 

Atskiri failai, kurie dažniausiai neturi aiškių pavadinimų, vėlgi, gaišina žmogaus laiką, tad dažnam natūraliai nesinori tartis su tokiu freelenceriu. Juk baisu, kad jis taip pat chaotiškai gali atlikti ir užsakytas paslaugas, nesilaikyti terminų…

Kai kuriems laisvai samdomiems specialistams gali atrodyti sudėtinga tinkamai suklasifikuoti savo darbus. Jeigu nedirbate IT sektoriuje – geriausiai padeda nuotraukos. Žinoma, jos ne taip gerai perteikia, pavyzdžiui, apželdintus sodus arba sukurtą interjerą namuose, visgi, tai bent jau kažkoks bandymas suklasifikuoti savo atlikus darbus, o tam tikra prasme dažnai to užsakovams ir reikia. Parodymo, kad atsakingai ir profesionaliai žiūrite į savo darbą.

Svarbiausios taisyklės

Dažniausiai portfolio kokybė kinta su laiku. Vienus darbus keičia kiti ir tai yra natūralu. Juk darbinėje sferoje mes tobulėjame arba bent jau taip turėtų būti.

Freelancerio portfolio

Visgi, baziniai ir patys svarbiausi niuansai, kurių Jums reikia nepamiršti:

  •               Jeigu kataloge bus aprašai – žiūrėkite, kad juose būtų kuo mažiau gramatinių klaidų.

  •               Labai gerai, kai yra turinys, kuris padeda greičiau rasti norimą pavyzdį.

  •               Būtinai palikite ir savo kontaktus. Geriausia – portfolio priekyje, kad esant poreikiui – klientas galėtų su Jumis susisiekti jam patogiu būdu.

  •               Žinoma, viskas turi būti pateikta kuo tvarkingiau. Chaosas, net ir menininkams (atsiprašome) ne visada padeda. Reikia sistemos, nes ji padeda užsakovui geriau suprasti Jus ir Jūsų darbus.

  •               Raskite ir tinkamą pavyzdinių darbų laikymo vietą. Geriausia, kai ji yra „debesyse“. Tuomet būsite ramus, kad niekada nedings. Žinoma, žiūrėkite, kad pagal poreikius būtų lengva atidaryti, patogu naršyti ir tuo pačiu failų laikymo vieta būtų saugi lankytojams.

Koks turi būti portfolio turinys?

Žinoma, jo turinys kinta priklausomai nuo darbo, kurį atliekate. Tai gali būti tekstai, nuotraukos, grafinio dizaino darbai, kurti internetiniai puslapiai ir bet kas kitas. Greta darbų galima minėti svarbiausias gaires, kurios buvo atliktos, sutartis su užsakovais ir panašiai. Tačiau retam reikia informacijos apie Jūsų išsilavinimą bei kursus, kadangi atlikti darbai – geriausias Jūsų profesionalumo įrodymas.

Natūralu, kad dažniausiai tokiuose kataloguose yra laikomi patys geriausi darbai. Žinoma, tai galbūt ir ne visai tiksliai atspindi Jūsų profesionalumo lygį, kadangi dažniausiai šiek tiek bandome pakelti sau uodegą, tačiau, visgi, tik tokiu atveju dažniausiai galima sulaukti klientų dėmesio. 

Galiausiai, juk ne visi darbai yra vienodi ir tuo pačiu užsakovai pateikia vienodas sąlygas, tad natūralu, kad nuo to kinta ir darbų kokybė. O pavyzdžių aplanke tikrai visada labiausiai apsimoka sudėti pačius geriausius pavyzdžius, kuriais juos didžiuojatės.