Kas yra neapmokestinamas pajamų dydis?

Stiklainis, pripildytas monetų, stovi kairėje, o po to trys monetų krūvos, kurių aukštis didėja iš kairės į dešinę, kiekvienoje viršuje yra mažas žalias augalas. Fone – neryški žaluma, simbolizuojanti finansinį augimą ir investicijas, panašias į neapmokestinamas pajamų dydį.

Neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) yra nustatyta pajamų suma, kuriai netaikomas gyventojų pajamų mokestis (GPM). Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) yra svarbus apskaičiuojant apmokestinamąsias pajamas, nes jis padeda sumažinti mokesčių naštą mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams. NPD dydis gali skirtis priklausomai nuo įvairių veiksnių, tokių kaip darbo užmokestis ir neįgalumo lygis. Pavyzdžiui, asmenims su didesniu neįgalumo lygiu gali būti taikomas didesnis NPD. Be to, NPD dydis keičiasi priklausomai nuo istorinių kontekstų ir skirtingų atlyginimų ribų, nustatytų ankstesniais metais.

Neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) turi keletą privalumų

Mažesnė mokesčių našta

NPD leidžia gyventojams išlaikyti didesnę dalį savo pajamų, nes nuo tam tikros sumos mokestis nėra mokamas. Tai ypač naudinga mažas pajamas gaunantiems žmonėms, kuriems kiekvienas euras yra svarbus. NPD taikomas darbo užmokestis ir gali paveikti bendrą mokesčių skaičiavimą asmenims, turintiems kelis darbus, nes darbo pajamos gali būti visiškai apmokestinamos tam tikrose darbovietėse, kai NPD taikomas tik vienoje iš jų.

Skatinama dirbti (susijusias su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais)


NPD padeda sumažinti pajamų nelygybę, nes didesnę mokesčių naštą neša didesnes pajamas gaunantys asmenys. Gyventojo mėnesio su darbo pajamos naudojamos apskaičiuoti mėnesinį NPD, kuris priklauso nuo gyventojo uždarbio dydžio.

Lengvesnis mokesčių apskaičiavimas

 NPD supaprastina mokesčių apskaičiavimą tiek gyventojams, tiek mokesčių institucijoms.

Stimulas ekonomikai

Padidėjus disponuojamoms pajamoms, žmonės gali sau leisti daugiau leisti vartoti prekes ir paslaugas, o tai skatina ekonomikos augimą.

NPD minusai

Tačiau NPD taip pat turi tam tikrų trūkumų:

Mažesnės biudžeto pajamos. NPD mažina valstybės biudžeto pajamas, todėl gali tekti didinti kitų mokesčių tarifus arba mažinti išlaidas viešosioms paslaugoms.

Nevienodas naudos paskirstymas. NPD naudą labiau pajunta mažas pajamas gaunantys asmenys, o dideles pajamas gaunantys asmenys gali netgi mokėti didesnius mokesčius dėl progresinio mokesčių tarifo

Gali skatinti šešėlinę ekonomiką. Kai kuriems asmenims NPD gali tapti paskata dirbti šešėlinėje ekonomikoje (siekiant išvengti mokesčių mokėjimo).


Mėnesinis NPD

Maksimali suma: 747 Eur, taikoma gyventojams, kurių su darbo santykiais susijusios pajamos neviršija 924 Eur (minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio). Mėnesio su darbo santykiais pajamos naudojamos nustatant maksimalią mėnesinę NPD sumą, priklausomai nuo pajamų ribų.

Gyventojams, kurių pajamos didesnės nei 924 Eur, bet neviršija 2167 Eur:

NPD = 747 – 0,5 × (mėnesio pajamos – 924 Eur)

Gyventojams, kurių pajamos didesnės nei 2167 Eur:

NPD = 400 – 0,18 × (mėnesio pajamos – 642 Eur)

Metinis NPD

VMI nurodo, kad: „Metams pasibaigus, įvertinamos gyventojo metinės pajamos (GMP) ir nuo GMP apskaičiuojamas metinis NPD. Tokiu būdu, jei gyventojas gavo kitų nei su darbo santykiais susijusių pajamų, jo GMP bus didesnės nei su darbo santykiais susijusios pajamos, nuo kurių buvo skaičiuojamas NPD, todėl gyventojas, teikdamas metinę pajamų deklaraciją, turės grąžinti GPM nuo per daug pritaikyto mėnesio NPD ar jo dalies

8 964 Eur taikomas gyventojams, kurių metinės pajamos (GMP) neviršija 12 MMA (11 088 Eur).

Gyventojams, kurių GMP didesnės nei 12 MMA, bet neviršija 26 004 Eur:

Metinis NPD = 8 964 – 0,5 × (GMP – 11 088 Eur)

Gyventojams, kurių GMP didesnės nei 26 004 Eur:

Metinis NPD apskaičiuojamas individualiai pagal formulę.

NPD taikymas

NPD taikomas tik su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusioms pajamoms (pvz., darbo užmokesčiui, priedams, premijoms). NPD tiesiogiai veikia pajamų mokesčio apskaičiavimą skirtingiems pajamų lygiams, didinant disponuojamas pajamas ir palaikant socialinę lygybę.

Mėnesio NPD taikomas kiekvieną mėnesį atskirai, atsižvelgiant į gautas pajamas per tą mėnesį.

Metinis NPD perskaičiuojamas mokestinių metų pabaigoje, įvertinus visas per metus gautas pajamas.

Jei per metus buvo pritaikytas per didelis NPD – gyventojas gali turėti mokestinę skolą.

Jei per metus buvo pritaikytas per mažas NPD – gyventojui gali tekti grąžinti permokėtą mokestį.

PavyzdysGyventojas per mėnesį uždirba 1 000 Eur. Jo mėnesinis NPD yra 840 Eur. Todėl GPM skaičiuojamas nuo 1 000 Eur – 840 Eur = 160 Eur pajamų sumos.

NPD – tai įdomu

Keletas įdomių NPD statistikos faktų Lietuvoje:

2024 m. NPD pokyčiai


Taip pat padidėjo ir papildomi NPD dydžiai, taikomi neįgaliesiems, vienišiems tėvams ir kitiems asmenims.

NPD poveikis

NPD taikymas leidžia sutaupyti mažiausiai uždirbantiems gyventojams ir sumažina pajamų nelygybę.

2023 m. NPD taikymas leido valstybei surinkti 875 mln. Eur mažiau GPM pajamų.

Vertinant ilgalaikę perspektyvą, NPD poveikis valstybės biudžetui priklauso nuo įvairių veiksnių, tokių kaip ekonomikos augimas, infliacija ir užimtumo lygis.

Kiti įdomūs faktai


Vidutinis NPD dydis vienam gyventojui 2023 m. buvo 1 035 Eur per mėnesį.

NPD taikymo taisyklės periodiškai peržiūrimos ir atnaujinamos, atsižvelgiant į ekonomikos pokyčius ir visuomenės poreikius.