Prekių paslaugų pirkimo pardavimo kvitas

Dvi rankos keičia eurų banknotus. Viena ranka laiko ir duoda 50 eurų ir 10 eurų banknotą, o kita ranka laiko keletą kitų eurų banknotų, įskaitant 20 eurų banknotą. Fonas yra paprastas baltas.


Prekių paslaugų pirkimo pardavimo kvitas

Prekių paslaugų pirkimo pardavimo kvitas yra oficialus dokumentas, kuris patvirtina prekių ar paslaugų pirkimo-pardavimo faktą tarp dviejų šalių – pardavėjo ir pirkėjo.

Taip pat yra prieinamas ‘pinigų priėmimo kvitas’, kuris naudojamas kaip kvitas, atitinkantis pirkėjo reikalavimus, ir yra prieinamas Word ir PDF formatais.

Lietuvoje šio dokumento forma ir pildymo taisyklės yra reglamentuotos teisės aktų (išrašyto kvito tvarką reglamentuoja: FR0508 forma patvirtinta Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 379 (Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2014 m.  spalio 31 d. įsakymo Nr. VA-119 redakcija).

pexels.com iliustracija

Kam skirtas kvitas?

Kvitas yra skirtas tiek prekės arba paslaugos priimėjui, tiek tiekėjui.

Pirkėjui

  • Patvirtinimas apie įvykdytą pirkimą.
  • Galima panaudoti garantijos atvejais.
  • Reikalingas norint grąžinti prekę ar paslaugą.

Pardavėjui

  • Apskaitos dokumentas.
  • Įrodymas apie pajamas.
  • Gali būti reikalingas mokesčių deklaravimui.

Kvitas išrašomas kiekvieną kartą, kai vyksta prekių ar paslaugų pardavimas.

pexels.com iliustracija

Prekių paslaugų pirkimo pardavimo kvito šablonas

Gyventojams, įsigijusiems verslo liudijimus, pirkėjams arba paslaugų gavėjams galima išrašyti prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitus, o asmenys veikloje naudojantys kasos aparatus – privalo išduoti kasos aparato kvitus.

Tuo atveju, kai už perduotas prekes ar atliktas paslaugas atsiskaitoma vėliau, gyventojai visada gali išrašyti sąskaitą faktūrą prekių perdavimo ar paslaugų atlikimo momentu, o atsiskaičius vėliau, pinigų gavimo momentu išrašyti Prekių (paslaugų) pirkimo – pardavimo kvitą. Šie veiksmai turi atitikti mokesčių reguliavimo reikalavimus.

Taip pat galima naudoti pinigų priėmimo kvitas word šabloną, kuris yra prieinamas Word formatu ir gali būti pritaikytas pagal pirkėjo pageidavimus.

Kokios yra kvitų rūšys?

  1. Popieriniai kvitai: tradicinė forma, dažniausiai naudojama mažmeninėje prekyboje.

VMI pateiktas pavyzdinis šablonas

  1. Elektroniniai kvitai: siunčiami el. paštu arba SMS žinute, vis dažniau naudojami internetinėje prekyboje. Atminkite, kad sąskaita123 yra puikus pasirinkimas tuomet, kai reikia išrašyti sąskaitas-faktūras. Taupykite ne tik savo laiką, tačiau ir gamtą.

pexels.com iliustracija

Prekių paslaugų pirkimo pardavimo kvito šablonas turi būti oficialiai patvirtintas. Šablonas turi būti sudarytas iš dviejų dalių: užsakymo dalies ir užsakymo atlikimo dalies.

Užsakymo dalis apima pirkėjo informaciją, užsakymo datos ir užsakymo sąrašą.

Užsakymo atlikimo dalis apima užsakymo atlikimo datos, užsakymo atlikimo sąrašą ir užsakymo atlikimo rezultatą.

Kokią informaciją privalo turėti kvitas?

  • Kvito pavadinimas,
  • Gyventojo, įsigijusio verslo liudijimą, vardas (-ai) arba vardo (-ų) pirmoji raidė ir pavardė,
  • Asmens kodas (nurodoma pirkėjo, paslaugos gavėjo pageidavimu),
  • Verslo liudijimo numeris,
  • Kvito surašymo data,
  • Prekės (paslaugos) pavadinimas,
  • Prekės (paslaugos) kiekis, kaina ir suma,
  • Gyventojo, įsigijusio verslo liudijimą, parašas,
  • Prekių ir paslaugų pirkėjo pavadinimas ir kodas arba vardas, pavardė ir asmens (jeigu pirkėjas – fizinis asmuo) kodas (nurodoma pirkėjo, paslaugos gavėjo pageidavimu).

Šablonas leidžia efektyviai valdyti užsakymus ir užsakymo procesą.

pexels.com iliustracija

Dažniausiai užduodami klausimai

Kokius apskaitos dokumentus reikia išrašyti vykdant veiklą su verslo liudijimu?

Privalote naudoti tokius apskaitos dokumentus:

  • prekių (paslaugų) pirkimo – pardavimo kvitą (FR0508);
  • sąskaitą faktūrą;
  • PVM sąskaitą faktūrą;
  • kasos aparato kvitą (jeigu pajamos apskaitomos kasos aparatu);

Jeigu atsiskaitymas sutampa su paslaugos atlikimu arba prekės perdavimu, tokiu atvehy klientui paprašius pinigų gavimo momentu turite išrašyti prekių (paslaugų) pirkimo – pardavimo kvitą (forma -FR0508).

Kada kvitas yra būtinas?

Kvitas yra būtinas kiekvieną kartą, kai vyksta prekių ar paslaugų pirkimo-pardavimo sandoris. Jis patvirtina, kad sandoris įvyko, ir apsaugo tiek pirkėją, tiek pardavėją nuo nesusipratimų.

Ar elektroninis kvitas yra toks pat galiojantis kaip ir popierinis?

Taip, elektroninis kvitas turi tokią pat teisinę galią kaip ir popierinis. Svarbu, kad jame būtų visa būtina informacija ir būtų saugomas tiek pirkėjo, tiek pardavėjo.

Kiek laiko reikia saugoti kvitą?

Kvitą rekomenduojama saugoti tol, kol galioja prekių garantija arba kol pasibaigia galiojimo laikas, per kurį galima pareikalauti kokybės garantijos.

Ką daryti, jei kvite yra klaida?

Jei pastebėjote klaidą kvite – nedelsdami kreipkitės į pardavėją. Pardavėjas turėtų ištaisyti klaidą ir išrašyti naują kvitą.