Kaip apmokestinamos pajamos (gidas)

Tvarkingai sutvarkytas biuro stalas su nešiojamu kompiuteriu, pele ir įvairiomis raštinės reikmenimis. Rašomasis stalas yra šalia lango su vertikaliomis žaliuzėmis. Vaizdo kairėje pusėje esančiame reklaminiame skydelyje yra tekstas lietuvių kalba „KAIP APMOKESTINAMOS PAJAMOS.


Apmokestinamosios pajamos – tai pajamos, nuo kurių turi būti sumokėtas pajamų mokestis.

Lietuvos Respublikoje pajamų apmokestinimą reglamentuoja Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas (GPMĮ). Šis įstatymas nurodo, kurios pajamos yra laikomos apmokestinamosiomis, kokie mokesčių tarifai taikomi ir kaip vykdomas pajamų deklaravimas.

Svarbu žinoti, kad pajamų mokesčio tarifas gali skirtis priklausomai nuo to, su kokiais santykiais susijusios pajamos (pvz., iš darbo santykių, investicijų ar individualios veiklos) ar kitaip.

Darbo santykiais gautos pajamos

Pajamos, susijusios su darbo santykiais, yra viena iš dažniausiai sutinkamų pajamų rūšių. Darbo santykių pagrindu gautos pajamos yra apmokestinamos pagal pajamų mokesčio taisykles, kurias nustato Lietuvos Respublikos įstatymai. 

Darbo santykiais gautų pajamų rūšys

Šiais santykiais susijusios pajamos apima darbo užmokestį, premijas, išmokas už papildomą darbą ar viršvalandžius, taip pat kitas pinigines išmokas, gautas kaip atlygis už darbą.

  • Šių pajamų apmokestinimas vyksta taikant pajamų mokesčio tarifą, kuris nuo 2023 m. yra 20%

  • Jei per metus darbo pajamos viršija 60 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) sumą, viršijančiai daliai taikomas didesnis tarifas – 32%

Tai reiškia, kad didesnes nei 120 tūkst. eurų metines pajamas gaunantys asmenys už viršijančią sumą mokės didesnį pajamų mokestį.

Kaip apmokestinamos pajamos

Kai apskaičiuojamos darbo užmokesčio apmokestinamosios pajamos, svarbu atsižvelgti į bendrą gautų pajamų sumą, taip pat atimti visas su darbo užmokesčiu susijusias privalomas išlaidas, pvz., socialinio draudimo įmokas. Galiausiai skirtumas tarp gautų pajamų ir šių išlaidų tampa apmokestinama suma, nuo kurios skaičiuojamas pajamų mokestis.

Pajamų mokesčio apmokestinimas

Be darbo pajamų, Lietuvos gyventojai taip pat gali gauti pajamų iš kitų šaltinių, kurioms taip pat taikomas pajamų mokestis. Tarp tokių pajamų dažnai yra:

  • Investicinės pajamos: palūkanos, dividendai

  • Kapitalo prieaugis: gautos pajamos už parduotas akcijas ar nekilnojamąjį turtą

  • Individualios veiklos pajamos

Gyventojai, gaunantys dividendus iš užsienio įmonių, privalo laikytis mokėjimo tvarką pagal GPM mokėjimo procedūrą. Tokios pajamos klasifikuojamos kaip B klasės pajamos, kurias gyventojai turi deklaruoti savo metinėse pajamų deklaracijose. Taip pat svarbu atsižvelgti į mokesčių pasekmes, jei buvo taikytas užsienio šaltinio mokestis.

Pajamų iš kitų šaltinių rūšys

Investuotojai, gaunantys palūkanas, dividendus ar kapitalo prieaugį (pelną), privalo žinoti apmokestinimo taisykles. Investicinės pajamos yra apmokestinamos 15% tarifunuo 500 eurų ribos. 20% apmokestinamos tos pajamos, kurios viršija 120 VDU.

Tam tikrais atvejais gali būti taikomos lengvatos ar netaikomas apmokestinimas (pavyzdžiui, jei tam tikrą laikotarpį akcijos buvo laikomos ir tik tada parduotos).

Kapitalo prieaugis, gautas parduodant akcijas, taip pat yra apmokestinamas, tačiau šis mokestis taikomas tik tada, kai pajamos viršija neapmokestinamą ribą, kuri yra 500 eurų per metus. Kapitalo prieaugis viršijantis šią sumą apmokestinamas 15% tarifu.

Gautų pajamų ir įsigijimo skirtumas yra realaus pelno pajamų mokesčio delis

Įsigijimo kainos atėmimas iš gautų pajamų leidžia sumažinti kapitalo prieaugį, o tai reiškia, kad pajamų mokestis mokamas tik nuo realaus pelno.

Individualios veiklos pajamos

Individualią veiklą vykdantys asmenys taip pat privalo mokėti pajamų mokestį. Individualios veiklos pajamoms taikomos specialios apmokestinimo taisyklės, priklausančios nuo veiklos pobūdžio ir pajamų dydžio.

Pajamų mokestis individualiai veiklai yra taikomas taip pat, kaip ir kitiems pajamų šaltiniams, tačiau šiuo atveju gyventojas pats yra atsakingas už pajamų mokesčio apskaičiavimą ir sumokėjimą. 

Individualiai gautų pajamų mokestinė delis

Pajamų mokestį individualios veiklos vykdytojai apskaičiuoja pagal gautas pajamas, iš jų atėmus veiklos išlaidas.

Apmokestinamų pajamų mokesčio dydisPajamų mokesčio kredito apskaičiavimo formulė

Individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų mokesčio dydis nustatomas iš metinėms apmokestinamosioms pajamoms pritaikius 15 proc. pajamų mokesčio tarifą gautos sumos atėmus pajamų mokesčio kredito sumą. Taikomas pajamų mokesčio tarifas nepriklauso nuo vykdomos individualios veiklos rūšies.

Individualiai veiklai patirtų išlaidų fiksavimas

Individualios veiklos vykdytojai gali pasirinkti, ar apskaičiuoti pajamas pagal išlaidų procentą (pavyzdžiui, 30% nuo pajamų), ar faktiškai patirtas išlaidas. Antruoju atveju būtina turėti visas išlaidas pagrindžiančius dokumentus. Jei faktiškai patirtos išlaidos yra didesnės už 30% nuo pajamų, šis metodas gali būti naudingesnis.

→ Pagal nustatytas formules individualios veiklos pelnas neviršijantis 20 000 Eur per metus, faktiškai apmokestinamas 5 proc. tarifu.

→ Kai metinis pelnas viršija 20 000 Eur eurų per metus, taikomas pajamų mokesčio tarifas didėja, kol pasiekia nekintantį 15 proc. pajamų mokesčio tarifą (kai pelnas siekia 35 000 Eur per metus).

Sodra yra parengusi individualios veiklos skaičiuoklės įrankį, kuriuo galite sužinoti preliminarius mokesčių rezultatus.

Pajamos iš užsienio

Lietuvos gyventojai, gaunantys pajamas iš užsienio, taip pat privalo deklaruoti jas Lietuvoje ir mokėti pajamų mokestį. Užsienio pajamos gali apimti:

Pajamos iš užsienio

  • Darbo santykiais susijusios pajamos: jei asmuo dirba užsienio įmonėje ar organizacijoje

  • Investicinės pajamos: dividendai, palūkanos, akcijų pardavimas

  • B klasės pajamos, gaunamos iš užsienio šaltinių (A klasės pajamos yra su darbo santykiais susijusios pajamos)

Lietuvos Respublikos gyventojai turi pareigą deklaruoti visas pajamas, gautas iš užsienio, net jei nuo jų jau buvo sumokėti mokesčiai toje šalyje.

→ Norint išvengti dvigubo apmokestinimo, taikomos dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartys. Šios sutartys leidžia Lietuvos gyventojams atskaityti mokesčius, sumokėtus užsienyje, ir taip sumažinti bendrą mokestinę naštą.

Kai asmuo gauna pajamas iš užsienio, jis pats atsakingas už pajamų deklaravimą ir mokestinių prievolių vykdymą. Tai reiškia, kad reikia sekti užsienyje gautų pajamų apskaitą ir laiku pateikti deklaraciją Lietuvoje. Deklaruojamos pajamos turi apimti tiek Lietuvoje, tiek užsienyje gautas pajamas.

Gyventojų pajamų mokesčio taisyklės

2024 metų Gyventojų pajamų mokestis (GPM) Lietuvoje nustatytas pagal tam tikras taisykles, kurios priklauso nuo gaunamų pajamų rūšies, gyventojo pajamų dydžio ir kitų veiksnių. Štai pagrindinė informacija apie Gyventojų pajamų mokesčių taisykles 2024 m.:

Pajamų mokesčio tarifai

VDU dydis

Neapmokestinamas pajamų dydis (NPD)

  • NPD taikomas tik su darbo santykiais susijusioms pajamoms. 2024 metais NPD priklauso nuo gyventojo mėnesinio bruto atlyginimo:

  • Iki tam tikro atlyginimo dydžio, taikomas maksimalus NPD, kuris nustatytas 625 eurai per mėnesį.

  • Didėjant atlyginimui, NPD palaipsniui mažėja. Kai pajamos viršija tam tikrą ribą, NPD nebetaikomas.

Individualios veiklos pajamos

  • Individualios veiklos pajamoms taikomas 15% gyventojų pajamų mokesčio tarifas. 

  • Įstatymuose numatyta galimybė dalį išlaidų atskaityti nuo apmokestinamųjų pajamų (jei naudojamos 30% atskaita pagal numatytas taisykles, likusios pajamos apmokestinamos 15% GPM).

Dividendai ir palūkanos

  • Dividendams ir kitoms pasyvioms pajamoms taikomas 15% pajamų mokesčio tarifas.

Nuomos pajamos

  • Nuomos pajamos, gautos iš nekilnojamojo turto nuomos (jei turtas nėra naudojamas ekonominėje veikloje), apmokestinamos 15% tarifu.

Socialinio draudimo įmokos

  • Šalia gyventojų pajamų mokesčio, pajamoms, gaunamoms iš darbo santykių, taikomos socialinio draudimo įmokos, kurios sudaro apie 19,5% nuo bruto darbo užmokesčio

  • Individualią veiklą vykdantys asmenys taip pat privalo mokėti socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas.

Metinė pajamų deklaracija

  • Gyventojai privalo pateikti metinę pajamų deklaraciją iki gegužės 1 dienos, jei gauna papildomų pajamų nei su darbo santukiais susijusios pajamos (pvz., individualios veiklos, nuomos, dividendų), viršijančių tam tikras ribas.

Papildomos lengvatos

Tam tikroms asmenų grupėms (pvz., neįgaliesiems, pensininkams, daugiavaikėms šeimoms) taikomos papildomos gyventojų pajamų mokesčio lengvatos, mažinančios apmokestinamąją sumą.

Šios taisyklės galioja 2024 metams ir gali keistis priklausomai nuo valstybės priimamų biudžeto įstatymų ar kitų teisės aktų.

Deklaravimas per mokestinį laikotarpį

Per mokestinį laikotarpį Lietuvoje gyventojai privalo deklaruoti pajamas tam tikrais atvejais ir pagal tam tikras taisykles. Štai pagrindinė informacija apie deklaravimą per mokestinį laikotarpį.

Svarbu paminėti, kad gyventojai privalo pateikti metinę pajamų deklaraciją, vadinamą ‘gpm312 forma’, kurioje nurodomos pajamos ir sumokėti mokesčiai iš įvairių pajamų šaltinių, ypač iš darbo užmokesčio ir kitų pajamų šaltinių.

Deklaracijos pateikimo terminai

  • Metinė pajamų deklaracija turi būti pateikta iki gegužės 1 dienos už praėjusius kalendorinius metus. Pavyzdžiui, už 2024 metus deklaraciją reikia pateikti iki 2025 metų gegužės 1 dienos.

Kas privalo deklaruoti

  • Asmenys, kurie vykdo individualią veiklą, gauna pajamų iš nuomos, dividendų, palūkanų ar kitų šaltinių, neapmokestinamų tiesiogiai per darbdavį, privalo pateikti metinę deklaraciją.

  • Taip pat privaloma deklaruoti pajamas, jei buvo taikytas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) arba taikytos lengvatos, ir reikia patikslinti sumokėtą pajamų mokestį.

  • Jei buvo gauta pajamų iš užsienio ar turto pardavimo (pvz., nekilnojamojo turto, kuris nebuvo gyvenamas daugiau nei 10 metų), būtina pateikti deklaraciją ir sumokėti reikiamus mokesčius.

Individualios veiklos vykdytojai

  • Tie, kurie vykdo individualią veiklą, privalo deklaruoti savo pajamas nepriklausomai nuo sumos, kurią jie uždirbo. Jie taip pat turi apskaičiuoti ir sumokėti GPM, socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas.

Darbdavio informacija

  • Darbdaviai per mokestinį laikotarpį išskaičiuoja pajamų mokestį tiesiogiai iš atlyginimo ir sumoka jį į valstybės biudžetą. Todėl asmenims, kurie gauna tik su darbo santykiais susijusį užmokestį, paprastai nereikia papildomai deklaruoti pajamų, jei nėra kitų pajamų šaltinių ar lengvatų.

Pajamų deklaravimo platforma

  • Deklaravimas vykdomas per Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI). Čia pateikiamos pajamų deklaracijos formos (pvz., GPM311) ir automatiškai apskaičiuojami mokesčiai.

Deklaracija GPM312 – pagrindinė forma, kuria pateikiama informacija apie pajamas ir mokestines prievoles. 

Ši deklaracija turi būti pateikta per Elektroninę deklaravimo sistemą (EDS) iki kitų metų vasario 15 dienos. Deklaracija GPM312 apima visas su darbo santykiais susijusias ir papildomų šaltinių pajamas, įskaitant išmokas iš užsienio ir B klasės pajamas.

Deklaracija turi L ir U priedus, kurie užpildomi pagal pajamų šaltinį ir jų rūšį:

  • Jei gyventojas gauna A klasės pajamas (pvz., darbo užmokestis), pajamų mokestį paprastai išskaičiuoja ir sumoka darbdavys. 

  • Tačiau B klasės pajamoms, kurios gaunamos iš užsienio įmonių ar asmenų, gyventojas pats privalo apskaičiuoti ir sumokėti pajamų mokestį. Tai reiškia, kad asmenys, gaunantys B klasės pajamas, turi atsakingai valdyti savo mokestines prievoles.

Jei dėl kokių nors priežasčių reikia tikslinti pateiktą deklaraciją, tai galima padaryti pateikiant naujai užpildytą formą. Deklaracijos tikslinimas leidžia ištaisyti klaidas ir pateikti naujus su darbo santykiais ar papildomais pajamų šaltiniais susijusius duomenis, kurie nebuvo įtraukti į pradinę deklaraciją.

Avansinis mokėjimas

   – Individualią veiklą vykdantys asmenys ar tie, kurie gauna pajamas iš nuomos, kartais gali privalėti mokėti avansinį GPM. Tai reiškia, kad jie turi mokėti mokesčius ne tik deklaracijos pateikimo metu, bet ir per visus metus kas ketvirtį, pagal prognozuojamą pajamų dydį.

Svarbu laiku ir tiksliai pateikti deklaracijas, kad būtų išvengta galimų sankcijų ar delspinigių už nesumokėtus mokesčius.

Kaip Sąskaita123 palengvina pajamų apmokėjimą?

Sąskaita123 platforma padeda apmokėti pajamas, automatizuodama ir supaprastindama pajamų apmokėjimo procesą. Štai kaip ji padeda:

  1. Automatizuotas pajamų apskaičiavimas. Platforma leidžia greitai apskaičiuoti gaunamas pajamas, atsižvelgiant į darbo užmokestį, individualios veiklos pajamas ar kitas gautas pajamas. Tai padeda išvengti klaidų ir užtikrina tikslumą.

  2. Pajamų mokesčių apskaičiavimas. Platforma automatiškai apskaičiuoja, kokius mokesčius reikia sumokėti nuo gautų pajamų, remiantis galiojančiais mokesčių tarifais. Ji atsižvelgia į darbo užmokesčio mokesčius, individualios veiklos pajamas, B ir A klasės pajamų mokesčius.

  3. Mokesčių deklaravimas. Naudojantis Sąskaita123, pajamų mokesčių deklaravimas tampa paprastesnis, nes sistema leidžia generuoti ataskaitas ir eksportuoti duomenis į VMI elektroninę deklaravimo sistemą (EDS). Tai padeda sutaupyti laiko ir išvengti klaidų rankiniu būdu pildant deklaracijas.

  4. Mokėjimų valdymas. Platforma leidžia lengvai valdyti ir stebėti su darbo santykiais ir ne tik susijusių pajamų bei mokesčių mokėjimus. Ji suteikia galimybę generuoti mokėjimų grafikus ir stebėti, kada ir kokius mokesčius reikia sumokėti, taip išvengiant pavėluotų mokėjimų.

  5. Atnaujinta informacija. Sąskaita123 nuolat atnaujina duomenis pagal galiojančius mokesčių įstatymus, todėl vartotojai gali būti tikri, kad visi mokesčių apskaičiavimai yra tikslūs ir laikomasi teisės aktų.

Dėl šių funkcijų Sąskaita123 platforma padeda efektyviau tvarkyti pajamų apskaitą ir apmokėti mokesčius, sumažinant klaidų riziką ir palengvinant visą procesą.