Mokesčių deklaravimas: kaip teisingai deklaruoti pajamas?

Moderni darbo vieta su elegantišku nešiojamuoju kompiuteriu, kavos puodeliu ir vazoniniu augalu ant stalo. Neryškus fonas rodo erdvų, gerai apšviestą kambarį, idealiai tinkantį tokioms užduotims kaip mokesčių deklaravimas. Perdengta dviejų spalvų grafika: oranžinis apskritimas su išplėtimu žemyn ir žalias puslankis.

Mokesčių deklaravimas – procesas, kurio metu gyventojai ir juridiniai asmenys pateikia informaciją apie savo praėjusiais metais gautas pajamas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Laiku ir tiksliai pateiktos deklaracijas yra svarbios norint gauti galimas mokesčių grąžinimus ir išvengti baudų.

Kam aktualus mokesčių deklaravimas?


Lietuvoje pajamas privalo deklaruoti šie asmenys:

Gavę tam tikros rūšies pajamas nuo kurių mokesčiai nebuvo apskaičiuoti ir sumokėti darbdavio ar kitų asmenų:

  • Nuomos pajamas iš kitų gyventojų;

  • Palūkanas;

  • Pajamas už parduotą ne 3 metus nuosavybėje laikytą automobilį;

  • Su darbo santykiais susijusias pajamas iš užsienio;

  • Pajamas iš individualios veiklos: turintiems individualią veiklą pagal pažymą ar verslo liudijimą (net ir tuo atveju, jei pajamų negavote);

Siekiantys:

  • Perskaičiuoti metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD);

  • Pasinaudoti nustatytomis lengvatomis (pvz., už studijas, gyvybės draudimą, įmokas į pensijų fondus);

  • Grąžinti permokėtą gyventojų pajamų mokestį (GPM);

  • Deklaruoti turtą (pvz., valstybės tarnautojams, politikams ir pan.).

Jeigu reikia pateikti papildomą informaciją dėl deklaracijų, būtina kreiptis į atitinkamas institucijas.

Deklaruoti taip pat privalo visi pelno siekiantys ir ne pelno siekiantys juridiniai asmenys, registruoti Lietuvoje.


Kada atliekamas pajamų deklaravimas?

Pajamas deklaruoti už praėjusius metus kasmet reikia iki gegužės 2 d. VMI vis dar laukiame deklaracijų iš asmenų, kurie nepateikė savo pajamų deklaracijų iki nustatyto termino. Deklaruoti galima elektroniniu būdu per Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) arba popieriniu būdu pateikiant deklaraciją VMI teritoriniam skyriui.


Pajamų mokesčio deklaravimo vieta

Lengviausias būdas deklaruoti pajamas – elektroniniu būdu per EDS: https://deklaravimas.vmi.lt/. Prisijungus prie sistemos galėsite naudotis patogiu deklaravimo vedliu, kuris padės žingsnis po žingsnio užpildyti deklaraciją.

Lietuvos paštas yra atsakingas už muitinės mokesčių palengvinimą ir deklaravimo procedūras, reikalingas prekėms, atvykstančioms iš ne ES šalių.

Jei neturite galimybės prisijungti prie EDS – galite deklaruoti pajamas popieriniu būdu. Deklaracijos formas galite rasti VMI interneto svetainėje: https://deklaravimas.vmi.lt/lt/Korteles/Visos_formos/Visos_formos.aspx ir užpildyti jas rankiniu būdu. Užpildytą deklaraciją reikia pateikti VMI teritoriniam skyriui.

VMI interneto svetainėje rasite daugiau informacijos apie pajamų deklaravimą https://www.vmi.lt/

Mokesčių informacijos centre (MIC) galite gauti nemokamą konsultaciją pajamų deklaravimo klausimais. MIC kontaktinę informaciją rasite VMI interneto svetainėje: https://www.vmi.lt/evmi/kontaktai


Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) paskelbė 2023 m. gyventojų pajamų deklaravimo statistiką.


2023 m. gyventojų pajamų deklaravimo metu (palyginus su 2022-ais metais) daugiau gyventojų gavo GPM permokas, o vidutinė grąžinama suma šiek tiek išaugo. Taip pat padidėjo paramą skyrusių gyventojų skaičius ir suma. Didžiausia grąžinama suma šiek tiek sumažėjo, o didžiausia mokėtina suma išaugo.


Dažniausiai daromos mokesčių deklaravimo klaidos ir kaip jų tinkamai išvengti

Deklaruojant pajamas svarbu būti atidžiam ir stengtis išvengti klaidų. Deja, nemažai gyventojų kasmet daro įvairias klaidas, kurios gali sukelti nemalonių pasekmių, tokių kaip vėluojantys mokesčiai, baudos ar netgi auditas iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI). Įmonė pasilieka teisę patikrinti siuntinį bet kuriuo metu be išankstinio įspėjimo, jei nėra pakankamai informacijos apie siuntos turinį.

Remiantis VMI duomenimis – dažniausiai pasitaikančios mokesčių deklaravimo klaidos yra:

Neteisingai nurodomas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD)

NPD yra tam tikra pajamų suma, kuri neapmokestinama GPM. Dažnai žmonės pamiršta atsižvelgti į jiems priklausančius NPD dydžio padidėjimus, pvz., dėl vaikų auginimo ar tam tikrų negalių. Rekomendacija: prieš deklaruodami pajamas – atidžiai peržiūrėkite galiojančius NPD dydžius ir įsitikinkite, kad juos nurodote teisingai. Lietuvos paštas yra atsakingas už tai, kad visos siuntos būtų tinkamai deklaruotos ir apmokestintos pagal ES reglamentus ir Lietuvos įstatymus.

Nedeklaruojamos visos pajamos

Kai kurie žmonės pamiršta deklaruoti visas gautas pajamas: tokias kaip nuomos pajamos, palūkanos, pajamos iš užsienio ar individualios veiklos. Rekomendacija: deklaruokite visas pajamas, net ir tas, kurios, jūsų manymu, gali būti neapmokestinamos. Nuo 2021 m. liepos 1 d. visoje ES įsigaliojo nauja deklaravimo ir apmokestinimo tvarka, kurią privalo laikytis gavėjai.

Neteisingai nurodomos išlaidos

Tam tikros išlaidos gali būti atimamos iš pajamų, taip mažinant mokestinį pagrindą. Tačiau svarbu teisingai priskirti išlaidas ir turėti joms patvirtinančius dokumentus.


Neteisingai pildoma deklaracijos forma

Deklaravimo formos gali atrodyti sudėtingos, todėl svarbu jas atidžiai užpildyti ir vengti klaidų. Rekomendacija: prieš pildydami deklaraciją – peržiūrėkite VMI pateiktas instrukcijas ir prireikus kreipkitės pagalbos į specialistą. Nauja forma leis klientams gauti informaciją apie sumokėtus importo mokesčius. Šią formą galima gauti klientų aptarnavimo centre.

Pavėluotai pateikiama deklaracija

Deklaracijos pateikimo terminas yra kasmet iki gegužės 2 d. Vėluojant pateikti deklaraciją – tenka mokėti delspinigius. Rekomendacija: nepamirškite deklaracijos pateikimo termino ir pasirūpinkite ja iš anksto.

Rekomendacijos:

  • Atidžiai peržiūrėkite VMI pateiktą informaciją apie gyventojų pajamų deklaravimą.

  • Prieš pildydami deklaraciją – pasitarkite su mokesčių specialistu, jei nesate tikri dėl ko nors.

  • Naudokitės VMI elektronine deklaravimo sistema (EDS), kuri padeda išvengti klaidų ir automatiškai apskaičiuoja mokėtiną mokestį.

  • Nepamirškite deklaracijos pateikimo termino ir pasirūpinkite ja iš anksto.

Vengdami klaidų ir atsakingai deklaruodami pajamas – galite išvengti nemalonių pasekmių ir užtikrinti sklandų mokesčių mokėjimo procesą.