Kaip dirba freelanceris?


Dažnai darbas sau atrodo linksmesnis nei yra išties. Juk atidirbus darbo valandas samdomame darbe gali sau ramiai grįžti namo ir pamiršti visas problemas su kuriomis susiduria įmonė. Tuo tarpu dirbdamas sau dažniausiai nuolatos galvosi apie darbus, kurie tavęs laukia, juolab, turėti išmokti planuoti laiką, galiausiai, vesti buhalteriją. Žinoma, tam į pagalbą tau atskuba Sąskaita123. Išsiaiškinkime, kaip dirba freelanceris?

Vykdant individualią veiklą, reikia pasirūpinti šimtu mažų smulkmenų, kurios garantuoja, kad sėkmingai freelancinsite ir ne tik dirbsite, tačiau ir uždirbsite. Taigi kaip dirba freelanceris?

Išmok planuoti savo laiką

Tiek savarankiškai veiklą vykdantys, tiek verslininkai pirmiausia turi išmokti planuoti savo laiką, kadangi tinkamai jo nepaskirsčius ne tik sublogės darbo kokybė, tačiau taip pat ir visas gyvenimas. Darbas yra svarbi gyvenimo dalis, tačiau tik dalis, tad reikia nepamiršti galvoti ir apie poilsį, socializaciją, savo hobi. Visai tai suspėti tikrai pavyks. Juk visi turime paroje 24 valandas. Tačiau kol vieni verčia kalnus, tuo tarpu kiti tik skundžiasi, kad jiems niekam neužtenka laiko. Štai todėl verta įsigyti darbo kalendorių ir net tik dienomis, tačiau net ir valandomis susiplanuoti darbus. Tokiu atveju diena po dienos išmoksite tinkamai panaudoti darbo valandas ir vakarais galėsite atsikvėpti po dienos darbų, pamiršti rūpesčius.

Gera reputacija – ypač svarbi

Jeigu dirbamas kitam vadovui tam tikros sferos specialistas dažniausiai nesirūpina įmonės reputacija, tai tuo tarpu dirbdamas sau jis tam skiria daugiau dėmesio. Žinoma, rekomenduojame rūpintis savo vardu nepriklausomai nuo to, tiesiogiai bendraujate su užsakovu ar per įmonės vardą, tačiau bet kuriuo atveju, kai ieškote klientų ir Jūsų vardas yra Jūsų vizitinė kortelė – jam reikia skirti daugiau dėmesio.

Suprantama, kad gerą vardą reikia užsidirbti. Lygiai taip pat nepamirškite, kad prie gero vardo uždarbio labai daug prisideda ir bendravimas, o ne tik suteikiamos paslaugos. Jūs esate savęs reprezentatorius. Ypač tokiu atveju, jeigu vienas atsakote už visas paslaugias, kurias teikiate. Štai todėl siūlome  taip pat, kaip ir versle, naudotis taktika, kad klientas visada yra teisus.

Kurk lojalią auditoriją

Sakyti, kad freelanceris nuolatos dirba vis su kitais užsakovais nebūtinai yra tikslu. Žinoma, jeigu gaminate tam tikrus rankdarbius – dažniausiai užsakovai nesikartoja, tačiau kai teikiate kokias nors paslaugas, tikėtina, tad ta pati įmonė reguliariai naudosis jūsų paslaugomis, jeigu jos juos tenkins. Štai todėl visada geriausia prioritetiškai daugiausia dėmesio skirti tiems, kurie su Jums jau dirba ilgai, kurie Jums yra lojalūs ir kuriems Jums esate lojalus. Tokiu atveju turėsite pastovų pajamų šaltinį net ir tokiu atveju, jeigu nesate samdomas darbuotojas. Patikėkite, kartais freelanceriai yra stabilesni darbuotojai darbo rinkoje nei kad tie, kurie dirba pagal darbu sutartis.

Gebėjimų tobulinimas

Nepriklausomai nuo to, kaip dirbate – nuolatinis savo gebėjimų tobulinimas reikalingas visiems. Taip pat jokio skirtumo, kokioje srityje dirbate. Paprasčiausiai taip pagerinsite savo reputaciją, taip pat, galėsite pateikti įmonėms įrodymus, kad esate geras darbuotojas, galiausiai, geriau ir dirbsite, o tik to ir reikia įmonėms, kurios ieško freelancerio.

Tinkamas savo paslaugų įvertinimas

Jeigu lyginote konkurentų kainas, turbūt teko pamatyti, kad vieni paslaugas teikia labai pigiai, kai tuo tarpu kiti – neįprastai brangiai. Sunku atsakyti, kiek yra vertos tam tikros paslaugas ir kokie kainoraščiai yra racionalūs. Geriausiai juos nusistatyti gali kiekvienas asmeniškai, kadangi jis geriausiai žino, kiek darbo įdėjo, kad pavyktų pasiekti konkrečius tikslus. Juolab, nereikia žemintis ir dirbti labai pigiai, kadangi tokiu atveju taip pat parodote, kad nesate gabus suteikti tam tikrų paslaugų. Turėkite savo vertę ir laikykitės jos. Juolab, turėkite tam tikrus kainoraščius. Sąžininga visiems užsakovams teikti paslaugas tokiomis pačiomis kainomis.

Gebėjimas dirbti atsiranda per praktiką. Ir nieko tokio, jeigu Jums reikės laiko. Tai yra visiškai natūralu. Svarbiausia yra bandyti, nes pabandžius dažniausiai pamatoma, kad tokio tipo darbas – puikus pasirinkimas.